STATUT MOSTARA

Poništene odredbe o izboru vijećnika

vijeće
VL FOTO
10.02.2012.
u 11:17

ROK dva MJESECA za donošenje novih izbornih pravila za Mostar kako bi se izbori održali u listopadu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je nekoliko članaka Izbornoga zakona BiH i Statuta Mostara o održavanja izbora u tome gradu budući Parlamentarna skupština BiH nije u zakonski postavljenom roku izmijenila neustavne odredbe zakona oko načina biranja vijećnika s gradskih područja zbog čega bi moglo doći u pitanje održavanje ovogodišnjih izbora u ovome gradu.

Grad slučaj

Na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH u četvrtak je objavljeno rješenje deveteročlanog Ustavnoga suda da ‘prestaju važiti’ članci o načinu biranja vijećnika s područja šest bivših mostarskih općina iz kojih se biralo po troje vijećnika. Mostarsko gradsko vijeće se sastoji od 35 vijećnika. Sedamnaest ih se bira s jedinstvene gradske liste dok ih se još osamnaest biralo sa šest gradskih područja. 
Dogovor o novim pravilima za održavanje izbora u Mostaru mora se postići do početka travnja, pola godine od održavanja općinskih izbora predviđenih za listopad ove godine. Bivši predsjednik Ustavnoga suda Federacije BiH Mirko Bošković ranije je u izjavi za medije u Mostaru rekao da bi ova odluka mogla ‘samo još više iskomplicirati izbore u gradu Mostaru’. 
“Naime, može se dogoditi da navedena odluka ne bude implementirana do lokalnih izbora, pa se postavlja pitanje po kojim bi propisima u tom slučaju trebalo provesti izbore za vijećnike grada Mostara”, rekao je Bošković. 
Ustavni sud je nakon prigovora hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH još u listopadu 2010. godine naložio preinaku načina biranja vijećnika iz šest područja zbog višestruke razlike u broju birača. Tako se primjerice u većinskom hrvatskom području Jugozapad gdje je upisano 29.000 birača, do sada biralo troje vijećnika jednako kao i u većinskom bošnjačkom području jugoistok gdje je upisano 7.000 birača.

Za i protiv

Ustavni sud BiH naložio je da se ujednači broj birača, no većinske bošnjačke i hrvatske stranke se nisu usuglasile oko toga. Vodeća bošnjačka stranka u Gradskom vijeću Mostara SDA traži da se zadrži sadašnji način biranja što je Ustavni sud poništio. Predsjednik Gradskog vijeća Mostara i kluba Bošnjaka Murat Ćorić poručio je kako se SDA niti druge bošnjačke stranke neće uopće uključiti u održavanje izbora ukoliko se ne zadrži sadašnji princip koji štiti Bošnjake, kako tvrdi od majorizacije. Istodobno HDZ BiH traži da Mostar bude jedinstvena izborna jedinica kao i druge sredine u BiH.
Statut Mostara kojim se uređuju i posebna izborna pravila nametnuo je 2004. tadašnji Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown. Zanimljivo je i da je Ustavni sud rješenje o neizvršenju ranije odluke proslijedio i Tužiteljstvu BiH zbog čega mogu uslijediti i kaznena odgovornost određenih političara.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:27 10.02.2012.

Jesu smijesni ovi muslimani. To sto nam oni biraju clana predsjednistva, to im je u redu, to sto su poksali staviti Kukica u vijece ministara i to je u redu, to sto u FBiH ilegalno obnasaju vlast i to je u redu. Samo nije u redu da tamo gdje su Hrvati u vecini biraju vijecnike po broju biraca. E to im je majorizacija!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?