Naslovnica

Polovina roditelja misli da ovisnost nije bolest hir

Roditelji iz BiH svega u 44 posto slučajeva uspijevaju prepoznati jasne pokazatelje zloupotrebe droga
25. studenoga 2010. u 08:47 0 komentara 106 prikaza
droga

Istraživanje o informiranosti i stavovima roditelja o narkomaniji u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, koje je provela Specijalna bolnica za bolesti ovisnosti Vita iz Novog Sada, potvrdilo je da su brojna pogrešno ukorijenjena vjerovanja o ovom problemu i dalje prisutna u značajnoj mjeri. Istraživanje je provedeno tijekom listopada i studenoga 2010. godine na uzorku od 810 roditelja školske djece uzrasta od 12 do 19 godina na području Srbije, Crne Gore i BiH. Prema riječima Milana Vlaisavljevića, autora projekta, dobiveni rezultati pozivaju na oprez i odlučnije angažiranje društva.

Dobar početak mogli bi biti rezultati koji ukazuju da je narkomanija sve manje tabu tema u obiteljima i da raste svijest o narkomaniji kao općem riziku odrastanja u suvremenom društvu. To potvrđuje podatak da 73 posto roditelja u BiH sa svojim tinejdžerima ima aktivnu komunikaciju o temi narkomanije. Dobra vijest je i da bi 76 posto roditelja potražilo stručnu pomoć u slučaju da primijete problem kod djeteta. Oprez je prisutan i u činjenici da bi čak 91 posto ispitanih roditelja branilo svom djetetu kontakt s nekim tko zloupotrebljava droge.

Međutim, primjetni su nešto niži rezultati BiH u odnosu na okruženje u pogledu onih roditelja koji smatraju da su dovoljno informirani o narkomaniji - 55 posto, dok je u Crnoj Gori postotak 74, a u Srbiji 69, što govori i o razini zainteresiranosti. U skladu s tim, ispitani roditelji iz BiH svega u 44 posto slučajeva uspijevaju prepoznati jasne pokazatelje zloupotrebe droga, što je za više od 20 posto niže u odnosu na okruženje.

Skoro polovina roditelja (47 posto) smatra da narkomanija uopće i nije bolest nego problem slabe volje, razmaženosti ili hira, kao i rezultat da tek 58 posto ispitanih roditelja iz BiH smatra da nisu potrebne neke posebne predispozicije da bi se problem narkomanije pojavio.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.