KAKO DO POSLA

Politička podobnost za nove državne službenike

'lagumdzija 9'
Foto: ''
15.11.2013.
u 13:53

Što donose nove odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u BiH

SDP i SNSD su usuglasili izmjene Zakona o državnim službenicima u BiH kako bi mogli promijeniti veliki broj državnih službenika, a dio visokih dužnosnika po agencijama ili ministarstvima ukloniti kako bi mogli pozicionirati svoje kadrove ususret predstojećih izbora. Izmjene ovoga zakona žele se napraviti upravo u onome dijelu koji je nametnut u vrijeme Alijanse za promjene kada se nastojala osigurati transparentnost zapošljavanja i pokušalo državnu upravu maksimalno depolitizirati.

Vrijeme alijanse

No, sada se provodi posve obrnut proces. Nastoji se sve dužnosnike, od pomoćnika ministara do profesionalnih dužnosti u agencijama, ne računajući rukovodne pozicije povezati s mandatima ministara. U tome slučaju otvara se veliki broj prijepora i, upozoravaju predstavnici zaposlenika, mogućnosti tužbi, a cilj ovih dviju stranaka je ugurati podobne političke kadrove. Naime, s obzirom na karakter BiH i načina kako se raspodjeljuju dužnosti po nacionalnom ključu, kako će ministar iz jednog naroda imenovati pomoćnike iz reda druga dva naroda. Tu se otvara mogućnost da, primjerice, SDP postavi sve svoje Hrvate, kao što su do sada pokušavali izvesti s drugim razinama vlasti, a da nemaju nikakve potpore iz toga naroda.

Brojni problemi

U slučaju, pak, da dođe do takve promjene načina postavljenja dužnosnika, pomoćnik kojega imenuju može u cijelosti odbiti poslušnost ministru i provoditi politiku druge stranke. Najveći se problem, pak, javlja u slučaju da se imenuju krajnje nekompetentni ljudi, a što je posebno bio slučaj sa sadašnjom vlašću platforme, da počnu raditi posao koji uopće ne razumiju naspram obrazovanih koji niz godina prate određenu oblast. Pomoćnicima ministara se daju ovlasti i da potpisuje odluke putem kojih bi se amnestirali ministri i za moguće zlorabe.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
15:33 15.11.2013.

priključite i HDZ ovoj grupi jer oni mjenjaju čitav ustav kako bi samo njihovi članovi mogli biti izabrani. Sve je to od zle majke i od goreg oca. A možda su him roditelji i bilo pošteni, ali tako se kaže.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?