Valentin Inzko

Policija se ne smije vratiti pod političku kontrolu

inzko
Zvonimir Ćorić
02.11.2011.
u 10:40

Ponovno uvođenje neprimjerena političkog utjecaja nad policijom bilo bi neprihvatljivo i predstavljalo bi vraćanje unatrag

”Pomno sam pratio tekuće inicijative za izmjene Zakona o unutarnjim poslovima u FBiH i Županiji Sarajevo i duboko sam zabrinut da se ove inicijative kreću u pogrešnom smjeru. Ponovno uvođenje neprimjerena političkog utjecaja nad policijom bilo bi neprihvatljivo i predstavljalo bi vraćanje unatrag u odnosu na dugoročan uspjeh ostvaren u uspostavljanju osnovnih odrednica demokratskog rada policije u BiH.

Postignut je značajan napredak i ne moram vas podsjećati da je on velikim dijelom omogućen dugogodišnjim ogromnim ulaganjima međunarodne zajednice kako bi se u BiH uspostavila profesionalna i depolitizirana policija”, stoji u pismu visokog predstavnika Valentina Inzka upućenom MUP-u ŽS-a i FBiH, Muhamedu Budimliću i Predragu Kurtešu, u kojem ih upozorava na činjenicu da su najavljene promjene Zakona o unutarnjim poslovima “ponovno uvođenje neprimjerena političkog utjecaja nad policijom”.

A upravo je na ovaj problem upozorio Večernji list prije nekoliko dana. “S obzirom na značaj ovih zakona, jasno je da spomenute zakonske inicijative nisu prošle odgovarajuće konzultacije niti je postignut stupanj konsenzusa potreban kako bi se napravile izmjene u ovoj izuzetno važnoj i osjetljivoj oblasti. Potrebno je vratiti se na transparentniji i konzultativniji proces koji bi od samog početka aktivno uključivao sve aktere, a što je najvažnije policiju, kako bi svi novi zakoni uživali potpuno povjerenje svih”, kaže se dalje u pismu.

Inzko upozorava kako svaka nova inicijativa treba ažurirati zakone o unutarnjim poslovima “na način koji povećava stupanj operativne i proračunske samostalnosti policijskih ravnatelja u odnosu na njihova ministarstva”.

Dodaje da zakoni trebaju osiguravati dodatnu samostalnost policije sa jasnim pravnim mehanizmima kako bi se osiguralo da policija ima proračun za svoje operativne potrebe i da je u stanju izvršavati sredstva dodijeljena za takve svrhe bez dodatne birokracije i suglasnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?