SASTANAK

Policajac u Zenici ima plaću 500, a u Sarajevu 1500 KM

policija
Srećko Stipović
22.01.2011.
u 14:53

Podcijenjen rad policije u županijama u FBiH jer su razlike u plaćama za iste ili slične poslove dva do tri puta

Policajci ne traže ništa izvan zakona i potpisanih kolektivnih i granskih ugovora sa županijskim vladama. Djelatnici policije iz Srednjobosanske županije imaju pravomoćne presude za naplatu 4 milijuna KM koje ne mogu naplatiti jer je premijer Vlade SBŽ-a Salko Selman zaprijetio Hypo Alpe Adria banci da ne isplaćuje dugovanja policajcima po pravomoćnim presudama.

Milijuni u pitanju

U ZDŽ-u po istoj osnovi policajci potražuju od Vlade 13 milijuna KM. Koliko je podcijenjen rad policije u županijama FBiH, govori podatak da su razlike u plaćama za iste ili slične poslove dva do tri puta. Dok policajac u Zenici ima oko 500 KM, u Sarajevu za iste ili slične poslove policajac dobije 1500 KM, tvrde predstavnici sindikata policajaca. Četiri sindikalne organizacije policije iz četiri županije u Travniku dogovorili su da će mirne prosvjede protiv vlasti održati 15. veljače. - Vodi nam se da radimo od 8 do 16 sati tako da nijedan policajac u SBŽ-u nema plaćen noćni rad. Ispada da policajci ne rade nikako noći. Tužbe i dalje pristižu i sud presuđuje u našu korist. Međutim, i tamo su se uvezale vlasti i banke pa se ne poštuju pravomoćne sudske presude. Uskoro ćemo u javnost izići s imenima banaka koje ne poštuju pravomoćne sudske presude. Već nam se javila jedna agencija iz Hrvatske koja želi otkupiti naša potraživanja od Vlade po pravomoćnim sudskim presudama. Pregovori su u tijeku i nije isključeno da se mi namirimo, a da ZDŽ ostane bez pokretne i nepokretne imovine. Nažalost, to je jedini način, tvrdi Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata MUP-a ZDŽ-a.

Znaju se dugovanja

Ruže ne cvjetaju ni između sindikata FBiH i županijskih sindikata policije. - Sindikat FBiH pregovarao je s Vladom o našim potraživanjima. Pristali su na neke kompromise na našu štetu. To više ne želimo trpjeti, ali niti više pregovarati o toj temi. Zna se točno koliko kome Vlada SBŽ-a duguje po osnovi nepoštivanja kolektivnog ugovora. O tome više nema ni pregovora ni razgovora. Uostalom, presude suda su pravomoćne, kaže Slavko Lovirnović iz Policijske uprave Travnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?