HNŽ

Pokrenuta istraga o poslovanju Zavoda za zdravstveno osiguranje

zavod
02.10.2010.
u 14:05

Ispituje se poslovanje ZZO-a HNŽ-a, kao i odluke Upravnog odbora ove institucije

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije pod istragom je Financijske policije. Temeljem zaključka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i nalogom glavnog inspektora Financijske policije od ZZO HNŽ-a zahtijeva se žurno dostavljanje dokumenata koji se odnose na poslovanje Zavoda u 2008. i 2009. godini.

Dostaviti dokumente

- Poslan je zahtjev da nam se žurno dostavi originalna dokumentacija vezana uz prikupljanje novčanih sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja te osiguravanja dopunskih sredstava, kao i pokrivanje eventualnih gubitaka nastalih u poslovanju (knjigovodstvene kartice, bankovni izvodi, tabelarni pregledi, odluke i dr.). Također, očekujemo da nam se žurno dostave ugovori sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima, kao i dokumentacija koja je prethodila zaključivanju ugovora (odluke upravnih odbora, dokazi o raspisivanju natječaja, zapisnici o otvaranju ponuda, prigovori ponuđača, odgovori Zavoda na eventualne prigovore, odluke o zaključivanju ugovora s najpovoljnijim ponuđačem), rekao nam je naš izvor iz Financijske policije.

Istraga se odnosi i na ugovore o nabavi robe i usluga, kao i dokumentaciju koja je prethodila zaključivanju ugovora, kao što je odluka upravnog odbora, bodovanje najpovoljnijih ponuđača te zaključivanje ugovora s istima. Osim ovoga, provjeravat će se i dokazi o izvršenim uslugama koje je Zavod plaćao tijekom prošle i pretprošle godine.

Ono što je posebno zanimljivo jest to da se istraga odnosi i na sredstva koja je Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a uplaćivao u Fond solidarnosti Federacije BiH. - Zanima nas jesu li se sredstva u ovaj fond uplaćivala sukladno odlukama o izdvajanju sredstava od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje, potvrdio nam je naš izvor iz Financijske policije. Nedavno su se čelnici Vlade HNŽ-a pohvalili kako je ZZO HNŽ-a u protekle tri godine izuzetno uspješno poslovao. Istraga Financijske policije će pokazati jesu li ove tvrdnje istinite ili je bilo malverzacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?