opasan žumanjak

Pojesti cijelo jaje za arterije je opasno poput pušenja?

jaja (1)
Zarko Basic/PIXSELL
15.08.2012.
u 10:25

U studiji objavljenoj u časopisu Atherosclerois mjerili su debljinu stijenke karotida, glavnog ukazivača na rizik od bolesti srca. Pokazalo se da pušenje duhana i jedenje žumanjaka povećava debljinu stijenke karotide na sličan način

Kod ljudi iznad 40 godina broj žumanjaka koje konzimuraju tjedno ubrzava zadebljanje arterija gotovo jednako ozbiljno kao i pušenje, piše Los Angeles Times.

To je pokazala studija objavljena u utorak u časopisu Atherosclerois. U njoj su kod 1231 pacijenta koji su upućeni u kliniku za prevenciju vaskularnih bolesti mjerili debljinu stijenke karotida, glavnog ukazivača na rizik od bolesti srca. Svakog od pacijenata su upitali da detaljno opiše širok spektar svojih zdravstvenih navika, od pušenja i vježbanja do konzumirana žumanjaka.  Subjekti u studiji upućeni su u kliniku nakon što su pretrpjeli moždani udar zbog ugruška ili tranzitorni ishemijski napad. Konzumaciju žumanjaka računali su kao broj žumanjaka koji se tjedno konzumiraju puta broj godina konzumacije.

Pušenje duhana i jedenje žumanjaka povećalo je debljinu stijenke karotide na sličan način. Stopa rasta zadebljanja arterija ubrzavala se proporcionalno s povećanjem pušenja cigareta ili konzumacije žumanjaka. Nasuprot tome, kod onih koji nisu pušili ili koji su rijetko konzumirali žumanjak, debljina stjenke karotide povećala nakon 40. godine, ali je rasla sporijom stopom rasta.

Posljednjih godina nutricionisti su se složili da su kokošja jaja, koja su jeftinija i puna proteina, stekla lošu reputacija kao opasni izvor kolesterola. Neke studije pokazale su da jaja mogu povećati HDL ili ''dobar kolesterol'' koji štiti srce od bolesti, iako doprinosi stvaranju LDL kolesterola koji može začepiti arterije.

Oni koji redovito jedu jaja mogu formirati veće čestice lipoproteina koji pomažu očistiti krv od masnih čestica te koji će se manje vjerojatno nastaniti u stijenkama arterija.

 

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?