RADNI ZADACI

Pojedini zastupnici na sedam putovanja, a neki ni na jedno

parlament
VL FOTO
09.01.2012.
u 09:33

Na pojedine skupove u inozemstvu pozivaju se poimenično članovi pojedinih povjerenstava kao što su ona za europske integracije ili pak za obranu i sigurnost

Službena putovanja u inozemstvu omiljeni su radni zadaci većine bosanskohercegovačkih parlamentaraca. Potvrđuje to i vrlo živa vanjskopolitička aktivnost nekih od njih u prvoj godini mandata.

Skupovi u inozemstvu

Skoro da nema dana kada barem jedan od 42 člana Zastupničkog i 15 članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije na nekom skupu u inozemstvu. Korist za državu od tih putovanja uglavnom je mala ili nikakva, ali za same parlamentarce ona su višestruko korisna. Osim što o državnom trošku upoznaju čari svjetskih metropola, parlamentarci od “vanjskopolitičkih aktivnosti“ imaju i konkretnu financijsku zaradu koja se prvenstveno ogleda u dnevnicama. Članovi Parlamenta BiH tu su u znatno povoljnijoj poziciji nego većina njihovih kolega iz regije. Parlament BiH najmalobrojniji je u ovom dijelu Europe, pa je znatno veća mogućnost da nekog od zastupnika zapadne mjesto u parlamentarnim izaslanstvima koja dobivaju pozive za bilateralne posjete, međunarodne konferencije ili studijska putovanja. Ipak, i u takvoj situaciji ne putuju svi onoliko koliko bi htjeli, pa čak i službeno problematiziraju izbor parlamentaraca koji će putovati izvan BiH. Zastupnik Petar Kunić iz DNS-a zatražio je službeno očitovanje čelništva Zastupničkog doma o načinu izbora putnika, odnosno zastupnika za inozemstvo. Zatražio je da mu se odgovori tko utvrđuje raspored službenih putovanja zastupnika i postoji li opći akt kojim se to uređuje. - Zašto sam ponukan da postavim ovo pitanje?

Isti uvijek na popisu

Naime, od kada sam u ovom parlamentu, primjećujem da su neki zastupnici već bili pet, šest ili sedam puta na putovanjima, jedni te isti putuju, po svijetu idu, razgledaju i tako dalje, da ne komentiram to. Iako ću ja vrlo malo putovati, ali želim biti ravnopravan s ostalima, kazao je u svom obrazloženju zahtijeva zastupnik Petar Kunić. Da u njegovim tvrdnjama o parlamentarcima koji putuju više nego drugi ima istine, pokazuju podaci samo iz zadnja dva mjeseca prošle godine. U studenom i prosincu je prema zadnjim podacima bilo 16 događaja izvan BiH kojima su nazočili parlamentarci iz BiH. Od 57 zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamenta, na ovim događajima je sudjelovalo njih 24. Neki od njih bili su i na tri putovanja, poput Milice Marković. Dva puta su na višednevna putovanja u inozemstvo samo tijekom promatranih mjeseci - studenog i prosinca išli i Nermina Kapetanović, Dušanka Majkić, Božo Ljubić, Beriz Belkić, Mehmed Bradarić, Saša Magazinović i Krunoslav Vrdoljak. Činjenica je da na broj putovanja često utječe i članstvo u pojedinim povjerenstvima i izaslanstvima, kao što je ono pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?