MOSTAR

Pojačane policijske ophodnje zbog redukcije struje

Sisak je, zahvaljujući zastarjelom sustavu osvjetljenja, i inače mračan, a slaba vidljivost posebno smeta vozačima
Nikola Čutuk/PIXSELL
14.09.2011.
u 09:18

Iz PU Mostar kazano je da će se obratiti Gradu radi promjene odluke

Grad Mostar se odlučio za redukciju javne rasvjete u prigradskim naseljima i dijelovima grada kako bi smanjili potrošnju električne energije. Ipak, nisu svi odluku dočekali s oduševljenjem. Mnogi su građani u strahu jer će u 2.30 sati njihove ulice zaviti mrak.

Prijedlozi građana

Neki od komentara u kojima su građani izražavali svoje mišljenje puni su “sočnih” riječi, dok ima i konstruktivnih prijedloga poput onoga da se uvede gašenje svako treće lampe te poslije 2.30 i svake druge, kako bi se ostvarila ušteda, a opet ne bi bio potpuni mrak. Jedan od prijedloga građana je bio i uvođenje štednih žarulja koje bi ostvarile značajne uštede na godišnjoj razini, ili pak LED rasvjete, koja može uštedjeti i do 80 posto el. energije. Svoje mišljenje o uvođenju redukcije javne rasvjete u emisiji “Ritam grada” RDV-a, dao je i načelnik PU-a Mostar Dragan Jelinić, koji je kazao da su naložene određene aktivnosti, ali da nisu primjetili značajnije povećanje broj kaznenih djela. Dodao je i da je otežan posao policiji jer se povećao broj ophodnji u mjestima gdje se gasi javna rasvjeta.

Promjena odluke

- Obratit ćemo se i Gradskoj upravi u smislu određenih izmjena odluke, kao i periodičnom gašenju. Nikako da se gasi u potpunosti u određenom dijelu grada kompletna rasvjeta, kazao je Jelinić dodavši da bi to stvorilo uznemirenje građana i povećanje broja kaznenih djela. Zoran Sopta, šef Odjela za stambeno-komunalne poslove u Gradskom vijeću Mostara, smatra kako su redukcije izravno vezane za stanje u proračunu. Tako je kazao da bi se prema zakonu o komunalnoj djelatnosti, javna rasvjeta trebala financirati iz komunalne naknade, koja sada trenutno postoji samo za pravne subjekte. - Ideja je postojala da se na račun od struje doda 1 ili 2 KM za financiranje javne rasvjete, kazao je Sopta. Smatra kako bi najbolje rješenje bilo uvođenje komunalne naknade, ali ne s velikim iznosima, kako ne bi došlo do preopterećenja stanovništva, ali da se sve uredi sukladno zakonskim propisima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?