ISTRAŽIVANJE

Pogledajte u kojim zemljama skoro nema nezaposlenih

posao
VL FOTO
01.05.2012.
u 10:11

Među 9 zemalja u kojima je nezaposlenost skoro nepoznat pojam je i Crna Gora

Američka agencija Gallop objavila je statistiku nezaposlenosti u 2011. godini za 148 zemalja. Njih 9 je imalo nezaposlenost manju od 5%. Većina tih zemalja je u Aziji, a ostale su u srednjoj i istočnoj Europi. Zanimljivo je da je među njima i Crna Gora.

Ekonomski stručnjaci nezaposlenost od 5% i manje zapravo smatraju \'punom zaposlenošću\'. Podatke je analizirao 24/7 Wall St. i zaključio da ovaj manji broj država s niskom nezaposlenošću ima zdravu ekonomiju gdje poslova za srednju klasu ima u izobilju, piše The Huffington Post.

Rezultati agencije Gallop pokazali su zanimljiv detalj, a to je da niska stopa nezaposlenosti nije nužno povezana sa zemljama koje imaju velike ekonomije. Tri od devet zemalja s najnižom nezaposlenošću nalazi se na dnu popisa zemalja s najvećim ekonomskim rastom po stanovniku. Naprimjer, Tajland i Crna Gora imaju približno jednako nizak BDP po stanovniku. Sve to pokazuje da i zemlje koje manje zarađuju mogu imati nisku stopu nezaposlenosti.

Na devetom je mjestu Vijetnam, potom slijede Ukrajina, Tajland i Tajvan. Na petom mjestu upravo je Crna Gora gdje je nezaposlenost također ispod 5%. Ondje je najvažnija proizvodnja aluminija koja čini 40% BDP-a i 80% ukupnog izvoza. Poljoprivreda i prehrambena industrija ondje čine 15% gospodarstva, a veliku važnost igra i turizam koji ondje sve više jača.

Nakon Crne Gore slijede Japan, Kina, Bjelorusija i na prvom mjestu je Austrija koja je uspjela održati nisku stopu nezaposlenosti uprkos recesiji. Prema pisanju Austrian Timesa upravo Austrija ima najmanju stopu nezaposlenosti od svih zemalja Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?