Donosimo

Podjele su Hrvatima odnijele i veliki broj vijećničkih mjesta

Izbori
11.10.2012.
u 09:20

Stranke već počele razmatrati razloge za slabiji uspjeh na pojedinim područjima, što bi trebalo biti opomena za predstojeće opće izbore za dvije godine

Središnje izborno povjerenstvo BiH kao i lokalna povjerenstva jučer su prebrojali sve glasove s redovitih biračkih mjesta te se očekuju još glasovi pristigli poštom i posredstvom mobilnih timova kako bi se znalo tko su novi vijećnici budući da je utakmica za nove načelnike okončana i vrlo teško može doći do određenih promjena. Jednu od najuvjerljivijih pobjeda HDZ BiH je ostvario u Stocu gdje je na nedjeljnim izborima zabilježen i veliki odziv birača. U ovoj općini je od sedamnaest mjesta u Vijeću, HDZ BiH osvojio njih deset. Pojedinačno najviše glasova osvojio je Kazimir Raguž, a slijede Ivona Marić, Željko Babić, Josip Stjepić, Marija Bošković, Vladimir Proleta, Tamara Samardžić, Irena Rajič, Mario Štironja i Ivan Ćišija.

Male promjene

No, i u ovome slučaju stvari bi se eventualno mogle mijenjati ako primjerice glasovi pristigli poštom budu usmjereni samo za jednoga od kandidata bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a. SDA ima četvoricu vijećnika, a SDP još dvojicu, dok će pak HSP BiH zastupati Nikola Raguž. U većinskoj hrvatskoj općini Kreševu iznenađenje za načelnika dolazi iz redova Narodne stranke Radom za boljitak, dok je pak za Vijeće, koje ukupno ima 15 vijećnika, oko 40 posto glasova osvojio HDZ BiH. ‘Boje’ ove stranke branit će Nikica Tomić, Irena Stanić, Franjo Marijanović, Goran Barešić, Tanja Lalić i Neno Bilić. Ispred Narodne stranke Radom za boljitak u Vijeću će sjediti Mladen Malenica, Janja Srlbek i Stjepan Kujundžić, za HDZ 1990. to će biti Jadranko Lukić i Goran Franjić, a HSP BiH Jozo Drljo. U ovome Općinskom vijeću bit će i dvojica vijećnika iz SDA te jedan iz SDP-a. U susjednoj Fojnici Stranka demokratske akcije imat će uvjerljivu većinu u Vijeću, slijedi SDP BiH, a na trećoj poziciji bit će HDZ BiH s četiri vijećnika Bogomirom Barbićem, Vanjom Orozom, Brankom Golubom, Jakovom Gavranom i Marijom Šušnjarom, te jedan vijećnik Hrvatske koalicije koju predvodi HSP Tihomir Stanić i HDZ-a 1990. Ilija Mijatović.

Novi Travnik paradigma

Nigdje kao u Novome Travniku nije zabilježen toliki broj izgubljenih mandata zbog podjele hrvatskih strančica. Od 23 vijećnika, koliko broji Općinsko vijeće, da su hrvatske stranke išle zajedno mogle su imati natpolovičnu većinu. Ovako su kao i poziciju načelnika prepustili Bošnjacima. SDA je vodeća stranka sa šest mandata, slijedi HDZ BiH koji će u Vijeću imati Slavka Marina, Božu Zekića, Stipu Đaka, Sonju Nikolić-Jurišić, Željka Matuku i Vedrana Dujmušića. HSS Stjepan Radić zastupat će Vedran Petrović i Božo Medić, a HSS-NHI Drago Džambas i Ivica Fišić. Nositelj liste HDZ-a 1990. Jozo Sekić je ujedno novi vijećnik, a u Općinskome vijeću Novog Travnika sjedit će i Zdenko Dominović iz HSP-a BiH. U Usori je pojedinačni pobjednik izbora NSRzB koji će u Vijeću imati Zorana Markovića, Finku Rajkovaču, Matu Pranjića i Ivana Jurišića. Ispred HDZ-a 1990. novi vijećnici u Usori su Pero Lujić, Borislav Petrović i Nevenka Glamatović, a HDZ-a BiH Jozo Grgić, Ivo Suvala i Jakov Kulić. U ovome Općinskom vijeću HSP BiH će zastupati Goran Tojić, HSS-NHI Janja Grgić, a SDP BiH Boris Penava. Izuzev ako kojim slučajem dopisni glasovi ne pomognu, hrvatske stranke neće imati vijećnike u općini Novi Grad u Sarajevu, ali niti u Konjicu. Da su kojim slučajem išli zajedno hrvatska koalicija koju predvodi HDZ BiH i HSP BiH, imali bi više od četiri posto potpore i jedan vijećnički mandat u Novome Gradu. Ovako su ostali bez ikakva utjecaja. U Konjicu je nedostajalo više desetaka glasova.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
20:33 11.10.2012.

grozno je gledati covica i ljubica-raskomadali su hdz pa ga kao spajaju ili kako vele suradjuju a ja veli izludjuju narod i nadasve stete hrvatskom korpusu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?