SCENARIJI

Podijeli Hrvate, a onda vladaj u Federaciji BiH

lagumdzija
VL FOTO
19.12.2010.
u 11:25

SDP namjerava idućih dana oslabiti dogovor između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. ponudom suradnje samo jednoj stranci. Zlatko Lagumdžija SDP-ovo “kukavičje jaje” već počeo nuditi početkom tjedna preko sarajevskih medija

Akcija razbijanja nekadašnje hrvatske političke koalicije (kreševske šestorke), u režiji “građanskog” SDP-a BiH, nije okončana stvaranjem politički neprirodnog i ideološki neprincipijelnog pakta s HSP-om BiH. Započeta SDP-ova politička diverzija idućeg tjedna bit će fokusirana na pokušaj stvaranja raskola između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dvije donedavno zaraćene stranke, koje su dokumentom o suradnji “zakopale ratne sjekire”, sarajevska ljevica pokušat će ponovno posvađati nuđenjem platforme HDZ-u 1990., kao još jedinom prihvatljivom partneru iz hrvatskog političkog korpusa.

Razbijanje dva HDZ-a

“Kukavičje jaje”, obojeno naoko prihvatljivom političkom retorikom, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je devedesetki ponudio početkom tjedna. Puštajući preko svojih medija probne balone o ulasku HDZ-a 1990. u crveno-crnu i zeleno-plavu koaliciju, čelništvo SDP-a testira raspoloženje unutar stranke, ali i ispituje čvrstinu ugovora koji su dva HDZ-a pod jasnim uvjetima nedavno dokumentirala. Groteskno u cijeloj postizbornoj slagalici zvuči izjava predsjednika HSP-a Zvonke Juršića, stranke koja u vlast ide s minornim brojem hrvatskih glasova u kojoj kaže “da su oni otvoreni da u koaliciju SDP, SDA, HSP BiH, NSRzB, uđu i oba HDZ-a, ako se s tim bude složio SDP.” Politički je paradoks da stranka s najmanjim brojem zastupničkih mandata poziva u vlast stranke koje na drugoj strani imaju najveći broj zastupničkih mjesta, i to pod uvjetom da se složi njihov koalicijski partner.

Negiranje Hrvata u BiH


U cijelom rašomonu nisu bitni ni HDZ BiH ni HDZ 1990., čiji stari i novi čelnici snose veliku odgovornost za situaciju u kojoj se godinama nalaze bh. Hrvati. Bitni su principi da SDP ili SNSD ne mogu odlučivati s koje će hrvatske stranke ući u institucije vlasti, bez obzira na izborne rezultate. Ovo nije ignoriranje izborne pobjede jedne ili dvije hrvatske stranke. Ovo je ignoriranje izborne volje jednog konstitutivnog naroda u BiH i ignoriranje izborne volje hrvatskoga glasača koji je 3. listopada ove godine otišao na glasačko mjesto. Zgroženi ponašanjem SDP-a, iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. stižu oštre reakcije. “Neće uspjeti pokušaj SDP-a da iz vlasti istisne legitimne predstavnike hrvatskog naroda”, izjavio je jučer predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodavši “da su HDZ BiH i HDZ 1990. napravili jasan sporazum u kojem su rekli da neće dopustiti da zbog fotelja volju hrvatskog naroda bilo tko mijenja”. Iz HDZ-a 1990. također stižu oštre kritike. O budućim koalicijama, poručuju iz stranke, odlučivat će njihova tijela sljedećeg tjedna.

Ključne riječi

Komentara 26

DZ
dzalic
11:57 19.12.2010.

Kako je 90-ti HDZ-razbijao Bosnu iHercegovinu tako sada Bosnai Hercegovina razbija HDZ i to ne jedan nego oba HDZ-a. Jeli sada gospoda iz HDZ a osjetila pesnicu jaceg pa neka vidi kako jaci udara .

JU
jusuf
14:24 19.12.2010.

još u ovakvoj situaciji nedostaje mesić da da potporu lagumdžiji da jednom zauvijek riješi hrvatsko pitanje. a za ovog hajvana što kaže da je hercegbosna mrtva, odgovor \"Nije mrtva dog god postoji ideja, u stvari zašto su ginuli sinovi Herceg bosne(HVO)

DZ
dzalic
17:58 19.12.2010.

Napredan narod koji je bio pod Turcima je -Hrvatski

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?