sirija

Počeli pregovori: Assad i pobunjenici protiv Al - Qa'ide

sirijska vojska (1)
Reuters/Pixsell
07.10.2013.
u 17:00

Tajni pregovori umjerene oporbe i režima već su počeli u Damasku. Ako se savez oporbe i režima protiv džihadista postigne, bila bi to velika pobjeda za sirijski narod

Raskol između dojučerašnjih saveznika, Slobodne sirijske vojske i džihadista, mogao bi biti prekretnica u sirijskom ratu. Naime, u Damasku su se proteklih dana vodili tajni pregovori između predstavnika režima i Slobodne sirijske vojske. Članovi građanskog izaslanstva koje zastupa Slobodnu sirijsku vojsku, nakon što su od predsjednika Assada dobivena jamstva za sigurnost, potajno su iz Turske preko Alepa stigli u Damask kako bi razgovarali o mogućnosti pokretanja mirovnih pregovora, potvrdio je za Večernji list visoki dužnosnik sirijske sigurnosne službe, koji je bio jedan od organizatora skupa, no želio je ostati anoniman.

Naš izvor tvrdi da je delegacija u Damask došla sa svojim zahtjevima, među kojima nije odstupanje predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

– Slobodna sirijska vojska traži da se pokrene unutarnji sirijski dijalog, da privatne i javne ustanove nastave rad, da se prekine etnički, građanski i sektaški sukob te da svi zajedno rade za demokratsku Siriju s vladavinom prava. Cilj je zajednička borba protiv radikala koji žele od sekularne Sirije stvoriti islamsku državu. Međutim, za pregovora je postavljeno pitanje može li sirijski režim dobiti jamstvo da Slobodna sirijska vojska neće ponovno pokrenuti rat protiv vlasti nakon što zajedno poraze i istjeraju Al-Qa’idine borce. Na to su predstavnici Slobodne sirijske vojske tražili dodatne konzultacije sa svojim političkim i vojnim vrhom – ističe naš izvor.

Mirna reintegracija

Analitičari smatraju da je do promjene došlo nakon što je postalo izvjesno da neće biti američkog napada na Siriju te otkad Slobodnoj sirijskoj vojsci agresivni džihadisti oduzimaju teritorij i važne strateške položaje.

– Nisu imali izbora, morali su pregovarati s režimom jer su se našli između dvije vatre, s jedne strane režim, a s druge džihadisti. S obzirom na to da Slobodna sirijska vojska dijeli viziju režima kako Sirija treba biti sekularna i demokratska država, pregovorima će pokušati zaustaviti krvavi pohod džihadista – smatra analitičar i bivši časnik libanonske vojske Amin Hoteit.

Kako kaže, tisuće pobunjenika ne žele biti dio Al-Qa’ide nakon što su vidjeli kako islamisti djeluju te uvjerivši se u njihove prave ciljeve. Mnogima je već dosta rata, a Damask im nudi otvoren izlaz, mirnu reintegraciju u “normalan život” i u redove sirijske vojske. Iako su pregovori tek počeli, dobru volju imaju obje strane. Naime, u sedam pobunjeničkih zona unutar Alepa, koje su većinom pod kontrolom Slobodne sirijske vojske, državni zaposlenici vraćaju se u urede, a vladine institucije i škole ponovno se otvaraju. Studenti, koji su se pridružili militantima u posljednje dvije godine, počeli su se razoružavati i vraćati u učionice. I u nekim provincijama Homsa sukobi između Slobodne sirijske vojske i režimske vojske potpuno su prestali pa u nekim naseljima i gradovima koji se nalaze pod kontrolom vlade, a gdje je prisutna Slobodna sirijska vojska, nema okršaja.

Vojska islama

I jedni i drugi mogu biti zadovoljni ako se postigne sporazum jer tako bi velik dio teritorija zapravo postao slobodan bez ijednog ispaljenog metka. Sirijska vojska, ojačana bivšim dezerterima, mogla bi se još žešće suprotstaviti pripadnicima Fronte Al-Nusra i drugih ogranaka Al-Qa’ide uime nacionalnog jedinstva.

– Ako se postigne savez, to bi bila velika pobjeda za sirijsku stranu, koju više ni Zapad ne bi mogao ignorirati – smatra Amin Hoteit te napominje kako bi u tom slučaju i Zapad morao stati iza te antiterorističke sile.

S druge strane, ne mogu se zanemariti ni snage Al-Qa’ide pojačane tisućama prebjega iz Slobodne sirijske vojske, koje će biti teško poraziti.

– Dođe li do dogovora, riješit će se samo dio sirijskog problema i ne vjerujem da će doći do potpunog mira – smatra novinar Hisham Alaywan, stručnjak za islamističke pokrete.

– Ostaje još puno različitih vojnih frakcija usko povezanih s Al-Qa’idom, cilj kojih je priključiti Siriju velikoj islamskoj državi u kojoj bi vrijedili islamski zakoni. Ne možemo zanemariti da su se 43 pobunjeničke vojne skupine ujedinile i formirale u Vojsku islama, kojom zapovijeda Islamska brigada, koja neće ratovati pod zastavom Slobodne sirijske vojske, pripadnike koje smatraju nevjernicima – istaknuo je Hisham Alaywan.

Vijest o tajnim pregovorima između režima i Slobodne sirijske vojske, koja se ubrzo proširila među stanovnicima Damaska, imala je pozitivan odjek. Naime, svi su uvjereni da je to velik korak naprijed prema zaustavljanju krvavog rata, koji traje već dvije i pol godine i koji je odnio više od stotinu tisuća života. No, za jedinstvo Sirijaca trebat će još pregovarati.

Dr. Jamal Assad: Ako su na terenu počeli pregovori, onda je to rezultat jačanja islamista

Predstavnik sirijske oporbe u Hrvatskoj dr. Jamal Assad priznaje da je čuo za pregovore, ali da ih ne može potvrditi. – No, bez obzira na to što se događalo na terenu, moj je osobni stav da situaciju mogu riješiti isključivo Sirijci u Siriji. Pogotovo u ovoj novonastaloj situaciji kad su islamisti napravili rascjep u našoj vojsci. Oni žele u Siriji stvarati islamsku državu, a to je nedopustivo. To je protivno tradiciji naše multietničke zemlje i protivno idejama revolucije. U ovom trenutku velik broj vojnika odlazi na stranu islamističkih brigada, ali to se događa zbog straha. Oni, zapravo, na taj način osvajaju područje koje je bilo pod našom kontrolom i koje je Slobodna sirijska vojska, kao borbena formacija ove sekularne revolucije, osvojila od režimskih snaga. Mi smo se ovakvog scenarija pribojavali, ali smo nekako ipak mislili da do njega neće doći. I kad smo tražili oružje od zapadnih zemalja, tražili smo ga da spriječimo ovo. Situacija je bila idealna za ulazak raznih islamističkih skupina koje su došle iz Saudijske Arabije, Jemena, Libije... Njima ne treba oružje, oni su naoružani, a podršku su djelomično dobili i od zemalja iz kojih dolaze. Svi su se ekstremisti sjatili u Siriju, a okolne zemlje su ih se riješile. Dale su im podršku i poručile: Eno vam Sirije, pa tamo osnivajte svoju islamsku državu. Dok je Slobodna sirijska vojska sama vodila borbu protiv Assadova režima, nije bilo teroriziranja građana i nije ni s jedne crkve skinuta čak ni cigla. Međutim, kad su islamisti ojačali i zauzeli neka mjesta, počeli su terorizirati sve, pa među njima i kršćane, a ljaga je otišla na sve nas. Ali treba znati da oni nisu Sirijci, oni su došli sa strane. Oni su postali treća strana u sirijskom sukobu i jako je važno što prije reagirati na njihovo jačanje.

Ako naša vojska na terenu, kao što neke informacije govore, doista razgovara s režimskim snagama, onda vjerujem da to čine kako bi se zaustavilo krvoproliće, kako bi se počeli stvarati uvjeti za povratak izbjeglica i kako bi se Sirija što prije počela obnavljati. No isto tako vjerujem i znam da je uvjet o suradnji odlazak Bashara al-Assada. Svi moraju shvatiti da se samo tako možemo pomiriti – kaže dr. Jamal Assad.  

>> UN usvojio rezoluciju. Sirija mora predati kemijsko oružje!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije