Proces započet

Počele padati Vlade

Sarajevo
VL FOTO
05.06.2012.
u 10:12

Ministri iz SDA smijenjeni u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji

Provedba sporazuma Lagumdžija - Radončić jučer je počela u županijama, dok će se na odluke o promjenama u vlasti na državnoj i federalnoj razini morati pričekati nekoliko dana. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda,još nije stavio u proceduru zahtjev SDP-a za smjenu ministara iz SDA u državnoj vladi. Njegova stranka, HDZ BiH, u srijedu će zauzeti konačan stav o promjenama u vlasti, ali je očito da će on najviše ovisiti o jamstvima da će se odmah pristupiti rekonstrukciji Vlade Federacije. Ovih dana traju intenzivne međustranačke konzultacije.

Nekoliko scenarija

Ako ovi razgovori budu uspješni, razmotrit će se nekoliko scenarija kako promijeniti vlade na državnoj i federalnoj razini, a da se izbjegnu blokade SDA. Jedna je da i državni i federalni premijer podnesu ostavke i tako proces imenovanja izvršne vlasti vrate na početak. Naravno, postoji i mogućnost uplitanja OHR-a, ali i povlačenje SDA. Jučer je održana redovita sjednica Vlade Federacije, koja usprkos međustranačkim sukobima na relaciji SDP - SDA još uvijek funkcionira. Iako to formalno za sada nitko ne traži od njega, Valentin Inzko bi mogao povući svoju suspenziju odluke SIP-a o nelegalnosti federalne Vlade i tako cijeli proces uspostave vlasti na ovoj razini vratiti na početak. No, iz OHR-a za sada ne komentiraju takvu mogućnost, već diplomatski poručuju kako „pozorno prate razvoj događaja“. Za to vrijeme u županijama su počele promjene. S novim koalicijskim partnerom, SBB-om, te uz pomoć jednog zastupnika Boljitka i dvojice iz Naše stranke, SDP je u Skupštini Sarajevske županije smijenio šest ministara iz SDA. Na četiri upražnjena mjesta dolaze kadrovi SBB-a, a po jedno će dobiti SDP i Naša stranka, iako iz ove stranke tvrde da su odbili sudjelovanje u vlasti. Potvrda novih ministara očekuje se prije 20. lipnja.

Počele smjene

Usprkos protivljenju SDA, SDP je s nekim starim i novim koalicijskim partnerima jučer smijenio čelnike skupština, a potom i ministre iz SDA u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji. Uz glasove SDA i SBB-a u Tuzli su presudili glasovi zastupnika Boljitka i HDZ-a BiH. Sukladno tomu, pet SDA-ovih mjesta u Vladi TŽ-a popunit će SBB (3), SDP (1) i „Boljitak (1). U ZDŽ-u jučer je smjenjeno svih 6 ministara iz reda SDA. Smjena vlasti u USŽ-u bit će mnogo teži zadatak, jer novoj koaliciji nedostaje šest glasova za smjenu ministara iz SDA. Dok je u tri županije trajala smjena njihovih ministara, Predsjedništvo SDA održalo je sjednicu, na kojoj je službeno objavljeno da ova stranka neće tek tako predati mjesta u vlasti. Predsjednik SDA Sulejman Tihić je najavio blokadu Doma naroda Parlamenta BiH u slučaju pokušaja smjene ministara iz SDA. Raskid koalicije SDP-SDA potvrđen je i na sjednici Glavnog odbora SDP-a u Zenici. Predsjedništvo SDA juče je potvrdilo da koalicija s SDP-om više ne postoji. Sadik Ahmetović je poručio kako je “ovo posljednji stadij kriminala kada mafija preuzima državu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?