problem s kosovom

'Platrofma koju je Nikolić predložio nije prema Ustavu Srbije'

'Serbian President Tomislav Nikolic speaks during a joint press conference with the Serbian Socialist leader after their meeting  in Belgrade on June 28, 2012. Serbian Socialist leader Ivica Dacic rec
Arhivska fotografija
26.12.2012.
u 09:09

Platforma predsjednika države predviđa da "unutar Kosova i Metohije kao autonomne pokrajine u sastavu Srbije" bude formirana tzv. Zajednica srpskih općina na KiM

– Platforma o rješenju kosovskog problema koju je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio veleposalnicima, koalicijskim partnerima, oporbenim čelnicima i javnosti i oko koje se prepucavaju Nikolić i premijer Ivica Dačić u suprotnosti je s Ustavom Srbije - tvrdi za beogardski Blic Vladimir Džamić, član Istraživačkog foruma Europskog pokreta u Srbiji dodajući kako za tu tvrdnju postoje najmanje dva razloga.

– Platforma predsjednika države predviđa da "unutar Kosova i Metohije kao autonomne pokrajine u sastavu Srbije" bude formirana tzv. Zajednica srpskih općina na KiM. U ustavno-pravnom smislu, to bi značilo da je neophodna promjena teritorijalne organizacija države, za šta je, u skladu sa članom 203. Ustava, neophodna ustavna revizija uz obvezno referendumsko izjašnjavanje građana – objašnjava Džamić i ukazuje na nelogičnost odredbe kako će jamci tkz. demilitarizirane biti snage EU, vojske Srbije i Albanije.

– Ovakvo rješenje ne samo da je suprotno logici zdravog razuma, gdje se vojska treće države spominje kao jamac demilitarizacije, već je duboko u suprotnosti sa slovom Ustava – tvrdi Džamić dodajući da bi se o ustavnosti platforme "ukoliko bi ikada bila pretočena u konkretnu politiku, morao izjasniti Ustavni sud".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije