ZAVADI PA VLADAJ

Platforma pokušava unijeti razdor u dogovor Mostara i Banja Luke

milorad dodik, dragan čović,
Zoran Grizelj
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
26.08.2011.
u 09:45

Neuspjeli pokušaj bacanja klipa između stranaka iz Republike Srpske s jedne i hrvatskoga bloka s druge strane. Lagumdžija Hrvatima “nudi” ono što im pripada

Stranke bošnjačke platforme pokušavaju „razbiti” dogovor koji su sklopili Mostar i Banjaluka oko vlasti. No, Milorad Dodik i Mladen Bosić te Dragan Čović i Božo Ljubić u potpunosti su onemogućili platformaški plan. Zlatko Lagumždija i Sulejman Tihić pokušali su tobožnjim dogovorom s legitimnim predstavnicima Hrvata napraviti razdor tako što su „pristali“ da mjesto predsjedatelja Vijeća ministara pripadne legitimnim predstavnicima Hrvata.

Zatvorena vrata

No, s obzirom na to da ta pozicija u ovom mandatu pripada hrvatskim strankama, zapravo nije riječ ni o kakvom ustupku nego nastavku maksimalističke politike prema hrvatskim pozicijama. Naime, SDP i SDA i dalje na državnoj razini pretendiraju na jednu hrvatsku ministarsku poziciju. Hrvatski blok je takvu mogućnost odbacio. S druge strane, Zlatko Lagumdžija pretendira na mjesto ministra vanjskih poslova, iako ta pozicija sukladno rotaciji pripada srpskim strankama. Za pretenziju na to ministarstvo pokušao je dobiti pristanak hrvatskoga bloka, no tu je naišao na zatvorena vrata. Čović i Ljubić su svjesni da bi pristanak na takvu politiku značio razlaz s Banjalukom, što je u ovom trenutku posve nerealna opcija. Stav Dodika je da zapravo državne institucije RS-u donose više štete nego koristi. „Srbima trebaju pripasti četiri mjesta, jer su to u prošlom mandatu imali Bošnjaci”, rekao je Dodik. Po principu rotacije sada to pripada nama, u idućem mandatu bi trebalo pripasti Hrvatima“, navodi Dodik. U SDP-u smatraju kako Dodik blefira. „Vjerujem da je to njihovo nadmudrivanje oko Ministarstva vanjskih poslova puno više upućeno na ovo četvrto mjesto u Vijeću ministara“, naveo je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić u izjavama za medije.

Upitna Federacija

No, problem oko državne razine neće se moći odvojiti od rekonstrukcije sadašnje nelegalne federalne vlade. - Tražio sam da kao prijelazno rješenje imamo rekonstrukciju federalne vlade. Nismo se mogli dogovoriti i kao kompromisno rješenje smo dogovorili uspostavu vlasti u dvjema županijama, navodi Čović. Od vlasti u županijama ništa. Tako su pokušaji SDP-a i SDA da istisnu princip rotacije koji je svojstven višenacionalnim zemljama te da igraju na kartu ‘jedan čovjek jedan glas’ doživjeli potpuni neuspjeh na svim razinama. Nepoštivanje osnovnih principa da je BiH zemlja tri suverena naroda s tri biračka tijela koja biraju svoje predstavnike, BiH je dovelo do krize kakvu nije imala još od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Upravo politika Sarajeva dovela je i do suradnje na relaciji Mostar-Banjaluka kojoj ni posljednji pokušaji nisu uspjeli naštetiti.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:04 26.08.2011.

Da bi se bilo sta moglo dogovarati sa muslimanima, prvo \"hrvatski\" clan predsjednistva mora odstupiti sa pozicije na koju je izabran muslimanskim glasovima.

IV
ivo33hzhb
18:20 26.08.2011.

26.08.2011. u 13:04h cienfuegos je napisao/la: Da bi se bilo sta moglo dogovarati sa muslimanima, prvo \"hrvatski\" clan predsjednistva mora odstupiti sa pozicije na koju je izabran muslimanskim glasovima. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ne samo to, trazio bih da im se vrate staro ime Musliman jer Bosnjak mi malo zvuci kao da su samo oni izvorni narod u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?