Zabrinjavajuće

Planirali visoke rashode očekujući novac od MMF-a

Revizija
09.11.2012.
u 09:08

Plaće zaposlenih u javnoj administraciji skoro iste kao i na državnoj razini

Veći broj županija u FBiH dobio je negativnu ocjenu revizora za svoje poslovanje u prošloj godini. Najveće zamjerke se odnose na prikazivanje manjeg deficita, nego što on realno iznosi i loše planiranje javne potrošnje. Prezentirajući jučer izvješća o financijskom poslovanju županija, glavni federalni revizor Ibrahim Okanović upozorio je na nepravilnosti koje se ponavljaju iz godine u godinu.

Glavne nepravilnosti

- Glavne nepravilnosti koje se pojavljuju kod svih županija su planiranje proračuna, gdje se troši više nego što treba, odnosno uvijek pokrivamo onu rashodovnu stranu i gledamo da planiramo više nego što su naše mogućnosti. Potom, netransparentno ili nezakonito trošenje kod transfera. Tekuća rezerva se troši netransparentno i ne za onu namjenu za koju je zakon propisao. Ne može se preskočiti niti jedna županija koja nema barem jednu ili više nepravilnosti kršenja zakona o javnim nabavama, naročito kod nabave automobila - kaže Okanović. Većina županija imala je u prošloj godini veće rashode od prihoda, jer su u proračunima naveli veće prihode od realnih, računajući da će dobiti novac od sljedeće tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Budući da se to nije dogodilo imali su veći deficit od planiranog. Neke od županija su povećavale plaće koje iznose od 38 do 76 posto proračuna, koliko se izdvaja na plaće u HB županiji. Revizori su utvrdili i da su u nekim županijama plaće zaposlenih u javnoj administraciji na skoro istoj razini, kao i plaće državne administracije. Takav je primjer u USŽ-u gdje paušal iznosi 2000 KM, a u većini drugih on je u prosjeku 650 KM. USŽ je rekorder i po plaći koju prima tamošnji premijer, a koja iznosi 4300 KM.

Izostanak mjera


Njegove kolege u drugim županijama imaju u prosjeku za oko tisuću maraka manju plaću. Ovakvo ponašanje županijskih vlada u Federaciji nije nikakvo iznenađenje. Revizori su slične, a u nekim situacijama i teže propuste, pronašli u radu pojedinih federalnih institucija, uključujući i ministarstva i agencije. Na žalost, nakon ovakvih revizijskih izvješća uglavnom izostanu mjere koje bi trebale poduzeti same institucije, ali i druga mjerodavna tijela u Federaciji. Zbog toga ne čudi da se pojedini propusti koje evidentiraju revizori ponavljaju iz godine u godinu, bez obzira tko bio na vlasti u županijama. Zbog toga je za očekivati da i iduće godine revizori iziđu u javnost sa sličnim nalazima do kojih su došli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?