DUŽNIČKO ROPSTVO

Plaću od 10.000 KM zarade na socijalnim slučajevima

švicarac, burza, kredit (1)
Reuters/PIXSELL
17.09.2013.
u 08:37

Dok se plaće broje u desecima i stotinama tisuća maraka, građani, uglavnom socijalni slučajevi, plaćaju kamate na kredite veće od 25 posto

Mikrokreditne organizacije u BiH (MKO) su osnovane s ciljem poboljšanja materijalnog položaja korisnika kredita, povećanja zaposlenosti i pružanja podrške razvoju poduzetništva. One već godinama djeluju u BiH i sasvim je jasno kako su se ove organizacije odmakle daleko od svoje misije. To su primijetili i u Agenciji za bankarstvo FBiH u čijem se izvješću navodi niz nepravilnosti u sektoru mikrokreditnih organizacija.

Plaća više od 10.000 KM

- Pojedenim rukovoditeljima MKF isplaćuju izuzetno visoke i tržišno neutemeljene plaće koje iznose i više od 10.000 KM na mjesečnoj osnovi, te neprimjereno visoki bonusi koji su u dva slučaja iznosili i po nekoliko stotina tisuća KM po osobi - stoji u dijelu izvješća. Osim direktora, spominju se i članovi upravnih odbora ovih organizacija. - Jednom članu upravnog odbora MKF isplaćuje se mjesečna naknada za rad u visini od 8,3 prosječne plaće u Federaciji BiH, pored koje je istom članu omogućeno i pravo na posebne naknade, privilegije i beneficije, te različite oblike materijalne i logističke podrške u neograničenom iznosu i raspolaganju kao npr. neograničeno pravo službenog putovanja u zemlji i inozemstvu s plaćenim svim troškovima, neograničeno pravo reprezentacije, upotreba službenog telefona bez ograničenja troškova, službeno vozilo na korištenje sa ili bez vozača, korištenje službenog ureda bez ograničenja sa svim pratećim sadržajima - navodi se u izvješću. MKO preuzimaju i financiraju skupi, neopravdani i nepotrebni projekti, odnosno sklapaju se štetni ugovori kojima korist stječu druge pravne ili fizičke osobe, a na štetu imovine MKO od općeg ili zajedničkog interesa, dok se ovi troškovi financiraju neprimjereno visokim kamatnim stopama na teret socijalno ugroženog stanovništva korisnika mikrokredita. Kamate na kredite i naknade koje naplaćuju MKO su posebna priča. Kamate iznose više od 25 posto, plaćaju se troškovi obrade kredita, dok poneki još uvijek, prema ovom izvješću, naplaćuju i troškove prijevremenog zatvaranja kredita. - Uočena je zabrinjavajuća pojava prijevremenih otplata velikog broja kredita u kašnjenju od klijenata kojima su istodobno ili kratko potom odobravani novi krediti čiji konačan iznos ovisi o potraživanju po prethodnom kreditu (glavnica, dospjele kamate, zatezne kamate) dodatno uvećan za proviziju za prijevremenu otplatu kredita i proviziju za obradu novog kredita. Na ovaj način, klijenti se dovode u visoku zaduženost što produbljuje dužničku krizu - stoji u izvješću Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Kazne preblage

Agencija je, u okviru zakonskih mogućnosti, poduzela sve raspoložive nadzorne mjere i pokrenula potrebne radnje pred nadležnim tijelima, a sve u svrhu sankcioniranja ovakvih pojava. Stručnjaci se slažu kako kazne treba povećati jer se četo više isplati platiti kaznu nego ispraviti pronađenu nepravilnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?