Središnja Bosna

Plaćaju rad ministarstava bez ministara

sbz
VL FOTO
23.10.2011.
u 12:18

CCI analizirao rad Srednjobosanske županije - Skupština realizirala tek 12% obveza

Građani Srednjobosanske županije plaćaju po dvije ili čak tri plaće za rad ministarstava koja uopće nemaju ministre. Skupština je realizirala tek 12 posto obveza iz programa rada za ovu godinu, a od 36 planiranih usvojila tek tri zakona. Osim kašnjenja u konstituiranju Skupštine i Vlade, ovo razdoblje je karakteristično i po kašnjenju u donošenju proračuna i programa rada, ustvrdili su u Centrima civilnih inicijativa na konferenciji za novinare nedavno održanoj u Travniku.


Prijetnja štrajkom

Proračun SBŽ-a donesen je tek pod prijetnjom štrajka zaposlenih u javnom sektoru, dok je usvajanje programa rada zaustavljeno opozivom Vlade. Vlada u prvih devet mjeseci nije imala program rada, ali je program rada donijela Skupština SBŽ-a, što je svojevrsni pozitivni izuzetak od pravila u domaćim okvirima, u kojim skupštine obično čekaju da im vlade kažu što trebaju raditi (degradirajući same sebe i svoju ulogu).

Osnovna karakteristika rada i Skupštine i Vlade SB županije u prvih devet mjeseci 2011. je veoma niska razina aktivnosti. U ovom razdoblju Vlada SBŽ-a je održala ukupno 15 sjednica. Skupština je u istom razdoblju imala 11 sjednica na kojima je razmatrala ukupno 36 mjera, odnosno u prosjeku samo četiri mjere mjesečno. Usvojeno je svega pet zakona, pri čemu su dva donesena pod pritiskom proračunskih korisnika (Zakon o izvršenju proračuna SBŽ-a za 2011. godinu i Zakon o plaćama policijskih službenika Srednjobosanske županije). Neučinkovitost Skupštine SBŽ-a vidljiva je iz realizacija vlastitog programa rada. U ovom razdoblju je bilo planirano donošenje 57 mjera, ali je realizirano samo devet ili 16% obveza. Drugim riječima, tek svaka šesta planirana mjera u prva tri kvartala 2011. je i razmatrana na Skupštini. Još gore je stanje u realizaciji planiranih zakona – tek svaki deseti planirani je i realiziran (tri od 30 planiranih za usvajanje u prvih devet mjeseci). Dodatno lošu sliku daje i odnos Skupštine prema tematskim sjednicama - planirane mjesečno, a niti jedna nije održana.


Nova Vlada

Zaplet oko izbora nove Vlade ima svoju posljedicu i u povećanju izdvajanja iz proračuna za plaće članova Vlade. Pravo na plaću imaju članovi Vlade koji obnašaju mandat (petero članova) tijekom cijele godine, članovi opozvane Vlade (osmero članova) od svibnja 2011., članovi Vlade u tehničkome mandatu koji su preuzeli mandate u skupštini (jedan član) od početka godine i članovi aktualne Vlade za obavljanje poslova ministra po ovlasti 70% dodatne plaće (troje članova), i to od srpnja 2011.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?