ŽIVI VJEČNO

Plač Huga Chaveza nad mrtvim osloboditeljem

ekshumacija
AFP
22.07.2010.
u 13:09

U nastojanju da dokaže da je njegov idol i uzor Simon Bolivar otrovan, venezuelski predsjednik naredio je ekshumaciju i analizu posmrtnih ostataka ''El Libertadora''.

Venezuelski je predsjednik veliki obožavatelj Simona Bolivara (1783.-1830.), revolucionara koji je u svom kratkom životu od španjolske vlasti oslobodio Boliviju, Novu Granadu (Kolumbiju), Ekvador, Panamu, Peru i Venezuelu te bio predsjednik unije tih država pod nazivom Velika Kolumbija. Chavez je nakon dolaska na vlast čak i ime Venezuele (u kojoj je Bolivar rođen i pokopan) promijenio u "Bolivarska republika Venezuela". Smatra se nasljednikom tradicije velikog osloboditelja i čak je međudržavne tenzije s Kolumbijom komentirao nazivajući sebe "Bolivarovim sinom", a kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea "sinom Santandera" (Francisco Santander, Bolivarov suborac i prvi predsjednik Kolumbije, bio je optužen za izdaju i pripremanje atentata na Bolivara, osuđen na smrt te pomilovan i izgnan).

U najnovijem pokušaju da produbi Bolivarov mit u godini kad Venezuela slavi 200. obljetnicu neovisnosti od Španjolske, Hugo Chavez naredio je iskopavanje Osloboditeljevih posmrtnih ostataka da bi moderna forenzika ustvrdila jesu li Bolivara, kao što se priča, otrovali njegovi neprijatelji ili je, što je službena verzija, u 47. godini umro od tuberkuloze.

Prilikom ekshumacije, populistički predsjednik nije propustio priliku da se i sam pojavi i pogleda u kovčeg, nakon čega je na Twitteru napisao da se "rasplakao od emocija":

- Kako smo impresivan trenutak proživjeli večeras. Vidjeli smo kosti velikog Bolivara! Taj slavni kostur sigurno je Bolivarov jer njegov se plamen može osjetiti. Bolivar živi vječno!

Koliko bi se "najveći sin latinoameričkih naroda i narodnosti" složio s današnjom Chavezovom politikom prilično je upitno, ali ostaje činjenica da venezuelski  predsjednik na sva zvona promiče mit o veličini svog odavno mrtvog zemljaka. A što kažu stručni znanstvenici koji pregledavaju Bolivarove ostatke? Chavezova državna tužiteljica Luisa Ortega Diaz izjavila je:

- Došli smo do bitnih otkrića koja će biti objavljena naciji u odgovarajućem trenutku.

Drugim riječima, narod koji bi htio doznati nešto o ostacima velikog revolucionara morat će sačekati dok politički trenutak ne bude najpovoljniji za Chaveza.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije