POTPORA

Peticiju protiv majorizacije Hrvata potpisalo je i Predsjedništvo ‘90.

\'bih...mostar...30.10.2009...drugi sabor hdz 1990, hrvatski dom herceg stjepan kosaca...bozo ljubic Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
12.02.2011.
u 10:33

Članovi HDZ-a 1990. osudili su jučer i pritiske na SIP i OHR s ciljem donošenja nezakonitih odluka

Ključ za formiranje vlasti treba biti većina u nacionalnim klubovima domova naroda Federacije i države za uspostavi vlasti, složili su se jednoglasno jučer članovi Predsjedništva HDZ-a 1990.

Formiranje vlasti

“Koalicije ili blokovi koji ostvare većinu u nacionalnim klubovima domova naroda trebaju biti čimbenici koji će utjecati na formiranje izvršne vlasti na ovim razinama”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Naglasio je kako je ovo vrlo bitno jer svaki zakon i reforma moraju proći kroz oba doma, ako zakon neće imati većinu u jednom od domova, BiH bi se susrela s mogućnostima blokada što nije ničiji cilj. Središnja tema sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. je bila proces uspostave vlasti nakon održanih izbora. Predsjedništvo je zaključilo da proces ne ide u dobrom smjeru. Razlog je što i dalje ima nekih koji negiraju većinski izraženu izbornu volju jednoga od konstitutivnih naroda – hrvatskoga naroda.

Osude pritisaka

Osudili su najave formiranja Doma naroda FBiH u nepotpunom sastavu, protivno Izbornom zakonu i Ustavu. Također, Predsjedništvo je osudilo i pritiske iz nekih stranaka i medija na Središnje izborno povjerenstvo i OHR s ciljem donošenja nezakonitih odluka i traženja sankcija. Još su jednom potvrdili tri načela za konstituiranje funkcionalne vlasti u BiH: većinski izborni legitimitet svakoga konstitutivnoga naroda, kapacitet dovoljan za donošenje ustavne reforme te maksimalnu kompatibilnost vlada na svim razinama od države preko entiteta do županija. Članovi Predsjedništva HDZ-a 1990. su potpisali peticiju pod nazivom “Stop majorizaciji Hrvata”, a predsjednik Ljubić je rekao da se ova stranka ne osipa, nego upravo suprotno da svakim danom jača brojem članova.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
park
22:32 12.02.2011.

Bolje da je potpiso platformu već što Čoviću i Dodiku drži svijeću....ionako će bit jeban .

AL
alen112
19:16 22.02.2011.

Imam osjećaj sudeći po ovoj fotografiji u članku da ni sam ljubić više nezna ništa, dal je poš\'o il je doš\'o.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?