Mostar

Pedagogija u vrijeme opće globalizacije

Znanstveni skup
Zoran Grizelj
22.03.2013.
u 11:05

Znanstveni skup pedagoga ove regije ima zadaću staviti čovjeka u epicentar svih zbivanja

Pozdrav na hrvatskom, a potom i engleskom te njemačkom jeziku sudionicima 2. međunarodne znanstvene konferencije te osobama kojima je pedagogija zanimanje ili omiljena znanost, a za koje je multimedijalna dvorana Sveučilišta u Mostaru bila pretijesna, ukazivalo je kako se radi o skupu koji je i temama i sudionicima prešao okvire države BiH, ali i regije.

Veliko zanimanje

Za konferenciju pod nazivom “Pedagogija, obrazovanje i nastava, koju organiziraju Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru – studij Pedagogije, zajedno s Filozofskim fakultetom u Novom Sadu – Odsjek za pedagogiju i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, prijavilo se više od 200 sudionika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Kazahstana, Rusije, Turske, Engleske, a oni će izlagati svoje radove u okviru sedam zadanih tematskih područja. Svečano otvaranje počelo je s “Gaudeamus igitur”, kojeg je s puno osjećaja otpjevao Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, nakon čega je rektor Vlado dr. Majstorović pozdravio skup, naglašavajući njegov značaj i očekivanje.

- U ovakvim vremenima drznuti se i smoći snage, pored svoje temeljne zadaće, organizirati i ovakvu znanstvenu konferenciju graniči s fantazijom - rekao je rektor, posebice ističući uspjeh FPMOZ, koji zovu sveučilište u malom. Sudionici konferencije, glasoviti pedagozi, poznaju se još od prve konferencije, a i danas su aktivni kreatori pedagoških zbivanja te pisci udžbenika za buduće mlade pedagoge i učenike.

- Organizirali smo mnoge znanstvene skupove, ali ova konferencija ima mnogostruko značenje jer spaja u jedinstvo osnovnu bit našeg fakulteta, a to su odgoj i obrazovanje.

Mostarske kiše

Konferencije i ostali vidovi interakcije znanstvenika i znanstvenih institucija predstavlja s jedne strane uvod u nove znanstvene aktivnosti, a s druge strane su rezultat određenih znanstvenih istraživanja. Naš fakultet je organiziran u 11 studijskih grupa od kojih je jedan od njih i studij pedagogije koji doživljava snažan zamah, kako po broju studenata, tako i kvalitetu nastavnog kadra - rekao je dekan Zoran Primorac, glavni “krivac” za organiziranje znanstvenog skupa pedagoga.

- Prvi put sam u Mostaru i doživjela sam mostarske kiše, onakve kakve je pjevao meni dragi Pero Zubac. Lijepi su vam i mostovi i Neretva i ljudi, baš onakvi kakve je opjevao Zubac - rekla je gošća s novosadskog sveučilišta Milica Andrevski.

I Ivan Prskalo iz Zagreba pozdravio je sudionike konferencije kao i prof. emeritus Bevanda te na kraju i Eugen Šušak, izaslanik Vjekoslava Bevande, inače pokrovitelja konferencije. Nakon svečanog otvaranja, počela su tematska izlaganja koja će trajati po skupinama tri dana. Nakon konferencije očekuje se da će ovaj skup iznjedriti plodonosan zbornik radova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?