Suradnja

Parlament FBiH pokreće proces promjene Ustava

Parlament
13.06.2013.
u 09:40

Za 24. srpnja zakazana je proširena sjednica Parlamenta na kojoj će biti predstavnici svih razina vlasti u FBiH i brojni pravni stručnjaci

Rukovodstvo oba doma Parlamenta FBiH razgovaralo je jučer s veleposlanikom SAD-a u BiH Patrickom Moonom o preporukama stručne skupine za promjenu Ustava FBiH. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić je u izjavama za medije upriličenim po završetku sastanka istakao da su reforme nužnost. - Po dobivanju dokumenta s preporukama, pokrenuo sam inicijativu da to bude dokument o kojem će se Parlament izjašnjavati - kazao je Škaljić. Ustavno povjerenstvo Zastupničkog doma, objasnilo je, prihvatilo je inicijativu i zaključilo da su preporuke dobra osnova da se ide u proces neophodan za promjenu Ustava FBiH.

Sjednica za 11 dana

- S tim u vezi, 24. lipnja bit će održana proširena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na koju će biti pozvani vanjski suradnici i stručnjaci Ustavnog povjerenstva, rukovodstva županijskih skupština, Vlada FBiH i županijski premijeri, predsjednici općinskih vijeća i načelnici općina, a kojima će stručna skupina izravno predočiti ono što je u završnom dokumentu - obrazložio je Škaljić. Cilj ovog skupa je donošenje nekoliko zaključaka Doma, a koji će biti upućeni i Domu naroda Parlamenta FBiH. - Zaključcima ćemo utvrditi da se prihvaća inicijativa, zadužuje se Ustavno povjerenstvo ojačano stručnom skupinom da razmotri preporuke i sačini od njih tekst ustavnih promjena, izanalizira situaciju i predloži mogući model javne rasprave te to dostavi Zastupničkog domu na razmatranje - rekao je Škaljić. Zastupničkog dom će, u sljedećem koraku, taj materijal pretvoriti u ustavni tekst koji će biti upućen u javnu raspravu. Posljedice javne rasprave trebale bi biti kapacitet i vrsta izmjena.

Amerikanci iznenađeni

Veleposlanik P. Moon je kazao da je impresioniran nestranačkim i jedinstvenim stavom rukovodstva Parlamenta FBiH kada je u pitanju odlučnost da reforma Ustava Federacije BiH bude provedena. - Razradili su detaljan plan koji uključuje debatu unutar Parlamenta, kao i konzultacije s građanima i nevladinim organizacijama o promjenama Ustava. Promjene su bitne s ciljem funkcionalnije i organiziranije FBiH - rekao je Moon dodavši kako će SAD podržati ovaj proces.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?