Drastične mjere

Parlament će preuzeti većinu poslova Vlade

Parlament
05.03.2013.
u 09:05

Razlog je nefunkcioniranje postojeće Vlade, ali i nepovjerenje koje joj je izglasano u oba doma entitetskog Parlamenta

Budući da je rekonstrukcija Vlade Federacije zbog blokada predsjednika entiteta Živka Budimira i SDA potpuno neizvjesna, određene dužnosti Vlade morat će preuzeti Parlament FBiH. Razlog je nefunkcioniranje postojeće Vlade, ali i nepovjerenje koje joj je izglasano u oba doma entitetskog Parlamenta. Pozivanje SDA na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa samo je odgodilo formalnu smjenu Vlade i da je Ustavni sud FBiH u stanju odlučivati ovo pitanje bi vjerojatno već bilo riješeno. Ovako parlamentarnoj većini ne preostaje ništa drugo nego spasiti ono što se spasiti može. Iako ima ocjena da Parlament ne može preuzeti određene ingerencije Vlade, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kaže kako u tome nema ništa sporno. Štoviše, smatra obvezom Parlamenta zaštititi imovinu i interese Federacije.

Odgovornost Parlamenta

-Parlament ima odgovornost za upravljanje imovinom Federacije i tu je odgovornost prenio na Vladu FBiH, odnosno izvršnu vlast. Budući da je Vladi izglasano nepovjerenje u oba parlamentarna doma i da Vlada ne funkcionira, za očekivati je probleme u donošenju i izvršavanju odluka. Zbog toga smo i usvojili zaključke da određena pitanja koja Vlada nije u stanju rješavati, rješava Zastupnički dom. Normalno je da Parlament vrati pod svoje okrilje one poslove koje onaj kome je to dano u zadatak, a to je Vlada, to nije u stanju izvršavati, pojašnjava Čavara. On u ovom trenutku ne želi bliže ulaziti u to što bi Parlament mogao raditi u sljedećem razdoblju, ali poručuje kako će to biti sve ono što se odnosi na “normalno funkcioniranje Federacije“. Najviše pozornosti u javnosti izaziva najava da će se Parlament baviti i imenovanjima u institucijama i javnim poduzećima. Čavara kaže kako je to logična reakcija Parlamenta na potpuni kaos i bezvlašće koji vladaju u mnogim poduzećima čiji je Federacija većinski vlasnik. U javnim poduzećima zadnjih mjesecima ima svega, od nelegalnog zapošljavanja i trošenja sredstava do aktivnosti koje imaju kriminalna obilježja.

Uskoro sjednica

-Mi još uvijek nemamo dovoljno mehanizama da spriječimo i potpuno eliminiramo sve te zloupotrebe koje se događaju u javnim poduzećima. To će biti moguće tek kada se uspostavi nova izvršna vlast u Federaciji i zbog toga se nadamo i vjerujemo da će se to dogoditi što prije, ističe Čavara. Kako će Parlament Federacije BiH funkcionirati u novoj ulozi vidjet će se već na idućem zasjedanju koje se planira održati tijekom ovog mjeseca. Naravno, svi se nadaju trajnom rješenju krize i imenovanju nove vlade, ali ključeve rješenja u svojim rukama drži isključivo Živko Budimir.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?