POČETAK

Papa započinje obnovu crkve s franjevcima

Papa
07.04.2013.
u 11:20

Za neke imenovanje franjevca za prefekta Kongregacije za redovnike predstavlja iznenađenje, a za druge je pak tek početak puta pape Franje koji¸je najavio zaokret i početak obnove Katoličke crkve

Papa Franjo objavio je jučer svoj prvi potez u rekonstrukciji vatikanske kurije i na mjesto prefekta Kongregacije za redovnike i osobe posvećenog života imenovao je generala franjevačkog reda o. Josea Rodrigueza Carballa (60). Papa Franjo je o. Carballa imenovao ujedno i naslovnim nadbiskupom Belcastra.

Znakovit potez


Mnoge je u Vatikanu i izvan njega iznenadio taj potez jer se s jedne strane očekivalo da će se prva imenovanja odnositi na Državno tajništvo, a s druge da je papa (i sam redovnik – isusovac) posegnuo za jednim redovnikom, u ovom slučaju franjevcem.

– Očito je da je Sveti Otac započeo ozbiljnu rekonstrukciju i novi ustroj kurije, jer želi posve nove ljude. A pritom je ostao dosljedan svome imenu Franjo, koje je uzeo po uzoru na Franju Asiškoga te je prvo imenovanje bilo iz franjevačkih redova – komentirali su nam jučer u franjevačkim krugovima najnoviji papin potez, ne skrivajući zadovoljstvo što je upravo franjevački general prva osoba kojom je novi poglavar Katoličke crkve započeo svoju reformu.

– To je jako zanimljiv i znakovit potez, što će se pokazati u daljnjim analizama, ali i dosljednost Svetoga Oca prema sv. Franji i franjevaštvu kao takvom – kažu nam franjevci.

Oni će pak morati birati novoga generala (koji će nakon što je imenovan nadbiskupom zacijelo postati i kardinal jednoga dana), koji će imati mandat do 2015., tj. do generalnog kapitula. U izboru s hrvatskih prostora sudjelovat će fra Ivan Sesar, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH i provincijalni ministar Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. 
Upravo zbog ovoga izbora održat će se izvanredni franjevački kapitul na kojemu će se birati novi generalni ministar, a sudjelovat će i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar kao predsjednik Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara.

Počašćeni smo


Mi smo počašćeni ovim imenovanjem i da je Papa počastio cijeli franjevački red i očito iskazao svoju ljubav i poštovanje prema Franji kao utemeljitelju i franjevcima u povijesti Crkve. Nadam se da će novoimenmovani nadbiskup Carballo opravdati očekivanja koje mu je crkva povjerila te da će također i Franjevački red u postojećem stanju odigrali ulogu obnovitelja Crkve, kao što je u svome vremenu radio i djelovao sv. Franjo”, rekao je za Večernjak fra Ivan Sesar. Carballo je u nekoliko navrata pohodio franjevce u Bosni Srebrenoj i Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji naglašavajući važnost ovih dviju provincija i pokušavajući posredovati u rješavanju nekih pitanja. Obnašao je više dužnosti u franjevačkome redu od pozicije sveučilišnog profesora, do generala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?