hitno

Papa sazvao izvanrednu biskupsku sinodu

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
08.10.2013.
u 14:01

Tema treće opće skupštine izvanredne biskupske sinode je “Pastoralni izazovi obitelji u okviru evangelizacije”

Papa Franjo sazvao je izvanrednu biskupsku sinodu koja će se održati od 5. do 19. listopada 2014. godine, priopćio je danas ured za tisak Svete Stolice. To je treća izvanredna biskupska sinoda u povijesti Katoličke crkve, prva je održana 1969. (o biskupskim konferencijama), a druga 1985. (o 20-godišnjici Drugog vatikanskog koncila).

Tema treće opće skupštine izvanredne biskupske sinode je “Pastoralni izazovi obitelji u okviru evangelizacije”. Posljednja redovna biskupska sinoda održana je 2012. godine na temu evangelizacije. Na osnovu statuta izvanredna biskupska sinoda saziva kada se treba raspravljati o poslovima koji traže hitno rješenje. Na izvanrednu biskupsku sinodu pozvani su predsjednici svih biskupskih konferencija, patrijarsi, nadbiskupi, metropoliti katoličkih istočnih crkvi, sefovi dikasterija, odnosno za godinu dana će se u Rimu okupiti oko 150 čelnika Katoličke crkve iz cijelog svijeta.

Biskupske sinode se sazivaju na osnovu odluke Drugog vatikanskog koncila koji je izrazio želju da papa povremeno pita za mišljenje biskupe. Papa Franjo je sazvao izvanrednu biskupsku sinodu ni mjesec dana nakon sto je imenovao novog glavnog tajnika biskupske sinode nadbiskupa Lorenza Baldisserija zamijenivši na tom položaju hrvatskog nadbiskupa Nikolu Eterovića.

Evo popisa glavnih tajnika biskupskih sinoda od kada je osnovano to tijelo: pokojni kardinal Władysław Rubin bio je glavnim tajnikom od 27. veljače 1967. do 12. srpnja 1979. kada je podnio ostavku.  Kardinal Jozef Tomko od 12. srpnja 1979. do  24. travnja 1985. kada je imenovan pročelnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Pokojni kardinal Jan Pieter Schotte od 24. travnja 1985. do 11. veljače 2004. kada se povukao i  nadbiskup Nikola Eterović od 11. veljače 2004. do 21. rujna 2013. kada je imenovan apostolskim nuncijem u Njemačkoj. Sadasnji glavni tajnik biskupske sinode, koji dakle treba pripremiti izvanredno okupljanje biskupa cijeloga svijeta, je od 21. rujna 2013. nadbiskup Lorenzo Baldisseri.

>>'Neka zašuti oružje i neka svugdje mržnju zamijeni ljubav'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?