zašto 'franjo'

Papa novinarima: Baš ste se naradili ovih dana

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
16.03.2013.
u 14:00

Franjo je kazao kako su mu neki kardinali na koncu konklave na kojoj je izabran preporučali da uzme ime Hadian kao reformator ili da uzme ime Klement, kako bi se na neki način osvetio papi Klementu XIV. koji je ukinuo Isusovu družbu

- Želim siromašnu Crkvu za siromašne cijeloga svijeta, kazao je papa Franjo pred više tisuća akreditiranih novinara koji su pratili konklave i koje je primio danas u dvorani Pavla VI. Novinari su dočekali Franju pljeskom.

Papa nam se obratio s „Dragi prijatelji“ i onda je dodao: „Baš ste se naradili ovih dana...“.

Zahvalio na poslu koji smo obavili i kazao kako u neku ruku djelujemo u istom polju komuniciranja kao i Crkva. „Crkva postoji da bi komunicirala slijedeće: istinu, dobortu i ljepotu osobe. Pozvani smo ne da priopćavamo nas same, već tu ekzesticijalnu trojku“, rekao je Franjo, a zatim nam ispričao kako je izabrao to ime i potvrdio da ga je izabrao po Franji Asiškome jer bi htio „siromašnu Crkvu siromašnih“.

Franjo je kazao kako su mu neki kardinali na koncu konklave na kojoj je izabran preporučali da uzme ime Hadian kao reformator ili da uzme ime Klement, kako bi se na neki način osvetio papi Klementu XIV. koji je ukinuo Isusovu družbu. Podsjetimo, Bergoglio je prvi isusovac koji je postao papom. Papa Franjo je zatim ispričao kako je izabrao ime tijekom konklave.

„Pokraj mene u Sikstinskoj kapeli sjedio je umirovljeni bispup San Paolo brazilski kardinal Claudio Hummes, moj veliki prijatelj. Kada je stvar postajala opasnom (rastao je broj glasova za Bergoglija i mogao je postati papom op. Autora) on me tješio. Kada se dostiglo dvije trećine glasova, kada dolazi do uobičajenog pljeska ostalih kardinala jer je izabran papa, on me poljubio i kazao mi je: nemoj zaboraviti na siromašne. Ta riječ mi je ostala tu (Papa je dirnuo glavu), siromašni, siromašni.

Odmah u svizi sa siromašnim pomislio sam na Franju Asiškoga“, objasnio je papa Bergoglio svoj izbor imena. Na koncu je kazao kako nas voli mnogo i zahvaljuje za ono što smo učinili, te nam je poželio plodonosni rad i da sve bolje upoznamo Isusovo evanđelje.

„Povjeravam vas zagovoru Blažene Djevice Marije, Zvijezde evanđelja“, kazao je Franjo i poželio nama i našim obiteljima sve najbolje i „od srca vam udjeljujem blagoslov“. Zatim je par riječi kazao i na španjolskom jeziku na kojem je pozdravio i novinare koji nisu vjernici i one drugih vjera. Papa Franjo je i bit će veliki komunikator.

Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije