'Sije bol i smrt'

Papa: Liberalizacijom se ne oslobađa ovisnost od droge

papa
Reuters/PIXSELL
25.07.2013.
u 08:59

No, često u našem društvu prevladava egoizam. Koliko 'trgovaca smrću' slijede logiku moći i novca po svaku cijenu - kaže Franjo.

Liberalizacijom droga, o čemu se raspravlja na više strana u Južnoj Americi, ne može se smanjiti širenje i kemijska ovisnost, kazao je papa Franjo u bolnici San Francesco d'Assisi u Rio de Janeiro gdje se liječe ovisnici od droge. Bolnicu u Riju, papa Franjo je posjetio u noći između srijede i četvrtka, a danas će pohoditi favelu Varginhu. Franjo obilazi one koji su najsiromašniji i koji imaju najveću potrebu društvene skrbi.

- Rana narko-trafikanstva, što pospješuje nasilje i sije bol i smrt, traži čin hrabrosti cijelog društva. Liberalizacijom droge ne smanjuje se ovisnost - kazao je Franjo u bolnici u kojoj se lijeće ovisnici od droge i alkohola.

"Često u našem društvu prevladava egoizam"

- Danas na ovom mjestu borbe protiv kemijske ovisnosti, htio bih zagrliti svakoga od vas, vi koji ste meso Isusovo. Zagrliti. Imamo svu potrebu naučiti grliti onoga koji potrebuje, kao što je činio sveti Franjo. No, često u našem društvu prevladava egoizam. Koliko 'trgovaca smrću' slijede logiku moći i novca po svaku cijenu - kaže Franjo i naglašava kako se širenje droge suzbija većom pravdom, obrazovanjem mladih vrijednostima koje stvaraju zajednički život, praćenjem onih koji su u teškoćama i davanjem nade u budućnost.

Zagrliti nije dovoljno, potrebno je držati ruku onih koji su u teškoći, koji padaju u mrak ovisnosti. - Potrebno im je kazati kako se mogu ustati, kako je to teško, ali moguće samo ako se želi - kazao je Franjo ovisnicima od droge koji su na liječenju u bolnici koja nosi ime sveca čije je ime preuzeo kao papa. Bivšim narkomanima je kazao kako je njihov put dug i zamoran, ali moraju gledati naprijed.

Franjo je u Rio de Janeiru na 28. međunarodnom susretu mladeži, te je preko tweeta zavalio blaženom Ivanu Pavlu II. što je inicirao takva okupljanja mladeži iz cijeloga svijeta.

>>'Crkvu moramo osloboditi trošnih, prolaznih struktura'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije