CRKVA

Papa je zabrinut jer broj katolika u BiH i dalje pada

biskupska
VL FOTO
23.03.2012.
u 10:34

Završeno proljetno zasjedanje Biskupske konferencije BiH u Mostaru s novim upozorenjima

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je na završetku zasjedanja Biskupske konferencije BiH u četvrtak da se i u protekloj godini smanjio broj Hrvata katolika u BiH objasnivši to nejednakošću toga naroda, pravnom nesigurnošću i ekonomskim problemima.

Negativni trend

“Nažalost sa završetkom prošle godine nastavljen je negativni trend. Zabilježili smo pad broja Hrvata katolika u odnosu na godinu dana ranije u svim biskupijama pa tako i ovdje u biskupiji u Mostaru, gdje je to ipak manje izraženo”, rekao je biskup Komarica. 
Pri tome je rekao kako su biskupije provele svojevrsni popis na temelju blagoslova kuća potkraj prošle godine ne iznoseći brojke o stanju Hrvata katolika. 
“Mortalitet je daleko veći u svim župama, a nestajanju Hrvata katolika pogoduje nejednakost, pravna nesigurnost i ekonomska nestabilnost”, dodao je banjolučki biskup. 
Prema njegovim riječima, te dramatične informacije s osobitom pozornošu prati Sveta Stolica i Papa osobno. 
“Drago mi je da nas čuje Papa, ali bi bili i sretniji da nas čuju domaći političari i da se time pozabave”, rekao je Komarica. 
Među većim problemima ocijenio je što se ne dopušta povratak prognanika. Samo u posljednjih dvadeset dana primio je čak 600 zahtjeva za povratak svojim prijeratnim ognjištima.

Proces povratka

“Zahtjevi dolaze biskupu zato što vjerojatno ljudi vjeruju da im ja mogu lakše pomoći. Bio bih sretniji da zahtjevi stižu ministarstvima i predstavnicima vlasti”, rekao je biskup Komarica. 
Prema njegovim riječima, nedavno je razgovarao i s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Borisom Špremom, te s voditeljicom Ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Darijom Krstičević, koji su obećali snažniju potporu procesu povratka Hrvata katolika u BiH.
Biskupi su tijekom zasjedanja zahvalili apostolskom nunciju Alessandru D’Erricu što u razgovorima i susretima s raznim predstavnicima vlasti potiče da se poduzmu konkretni koraci u smjeru poboljšanja teške situacije biskupijskih zajednica u velikom dijelu BiH. Osobito su zahvalni svećenicima, redovnicima i redovnicama koji pastoralno rade u župama u kojima je ostao mali broj katolika. Izrazili su otvorenost za razgovor i suradnju sa svim predstavnicima vlasti koji su spremni poduprijeti opstanak i katolika u BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:52 24.03.2012.

E, moj dragi biskupe Komarica. Razgovarali ste sa Ivom Josipovicem, predsjednikom Sabora Borisom Špremom, te s voditeljicom Ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Darijom Krsticevic. Trebali ste jos samo razgovarati sa Stipom Mesicem i slika vase naivnosti bi bila kompletna. To je kao da egipatski Kopti razgovaraju sa Talibanima o svom polozaju i ocekuju da se Talibanceki zauzmu za njih! Ako zelite dobro svom narodu, razgovarajte sa Miloradom Dodikom i Borisom Tadicem, i sa protjeranim Srbima iz lijepe njihove. Dok se Srbima iz lijepe njihove ne omoguci povratak i dok se ne ponisti prljava i prevarantska razmjena teritorija na stetu bosanskih Hrvata, vase stado ce nastaviti da se osipa...

CI
cinbenik
16:20 24.03.2012.

Cudno je da nakon 20 god. propasti Hrvata Bosne,crkva jos uvjek nemoze,nezna ili nesmije da detektira probleme koji su doveli da ovakvog stanja Hrvata u Bosni..........Probleme netreba traziti u \"neprijatelju\" nego naci nacin za popravljanje pozicije Hrvata u Bosni..............Politika koja je prestavljala Hrvate je jedan od najvecih problema,ciljevi te politike su sada ociti,a mnogi \"udbasi\" su je otkrili i prepoznali na samom pocetku to se obistinilo,a ovi sto su upozoravali na ovakvo stanje su ostali samo\"yunostalgicari\" Hravat nestalo i nestaje u Bosni ipak su bili u pravu.Nije slucajno netko je ipak vodio politiku i prestavljao Hrvate BiH i tu treba traziti odgovore,a onda nacine da se spasi sta se da................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?