Vatikan

Papa Franjo sastao se s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki Moonom

papa, ban ki moon
Reuters/Pixsell
09.04.2013.
u 14:28

Ban Ki Moon je govorio na engleskome jeziku i kazao kako je došao u ime Ujedinjenih naroda i kako ima „veliku čast što se susreće sa svjetskim duhovnim čelnikom na početku mandata“.

VATIKAN – Papa Franjo primio je danas u Vatikanu, u privatnoj papinskoj biblioteci, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona s kojim se zadržao u 20-minutnom razgovor. Ban Ki-Moon bio je u pratnji supruge i još 12 članova izaslanstva. Izaslanstvo UN-a stiglo je na mali trgić, dvorište, San Damaso apostolske palače gdje je bila postavljena švicarska straža. Ban Ki-Moona je tu dočekao pročelnik Papinske kuće mons. Georg Gaenswein, inače osobni tajnik Benedikta XVI.

Ban Ki Moon je govorio na engleskome jeziku i kazao kako je došao u ime Ujedinjenih naroda i kako ima „veliku čast što se susreće sa svjetskim duhovnim čelnikom na početku mandata“. Upotrijebio je upravo izraz „mandat“, a ne „pontifikat“, dakle na početku Franjeva „mandata“. Te je, uz naglasak kako Ujedinjeni narodi i Sveta Stolica dijele iste ideje i volju za dolaskom do mira u cijelome svijetu, kazao kako je počašćen što se sureće sa „svjetskim duhovnim vođom“.

Papa Franjo je govorio na talijanskome jeziku i dotaknute su aktualne teme. Jedini izraz, točno četiri riječi, koji je Franjo izrekao na engleskome jeziku su kada je Ban Ki Moonu darivao poklon i kazao: „This is for you (to je za vas)– Mosaico Romano (rimski mozajk)“. Glavni tajnik UN-a darivao je knjigu o toj svjetskoj organizaciji napisano na šest jezika.

Nakon njihova razgovora u četiri oka uz jednog prevoditelja, te razmijene poklona, Papi je predstavljena delegacija. Franjo je obišao jednog po jednog izaslanika, odnosno nisu oni dolazili, kako je bio običaj, do Pape, već je ond dolazio do njih i uručivao im krunice. Zanimljivo, krunice su bile u jastučićima s grbom Benedikta XVI. Novinarima je rečeno kako još nisu načinjene kutijice s grbom pape Franje, ali se stječe dojam kako se već načinjene s grbom Benedikta XVI. ne žele baciti, već će ih se dijeliti dok ih bude na skladištu.

Papu Franju su pozdravili i novinari koji su pratili, u ime svih akreditiranih novinara pri Svetoj Stolici, taj susret. Jedna američka novinarka je Franji kazala kako moli za njega, na što je Papa odgovorio kako mu je potrebna molitva za njega. Novinarka je dodala kako je i za nju potrebna molitva, na što je Franjo kazao kako će moliti za nju.

>>Papa zatražio odlučnu akciju protiv seksualnog zlostavljanja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?