Dijelovi biografije

Papa Franjo na ispovijedi shvatio da želi biti svećenik

papa franjo
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
03.04.2013.
u 12:00

21. rujna: 
Na tom izletu, na koji nikad nije otišao, Jorge je htio jednoj djevojci reći svoje osjećaje.

“Zvanje Jorgea Marija Bergoglia predstavlja se kao poziv kojemu je moguće točno utvrditi dan i sat”, piše papin biograf Tornielli i objavljuje u biografiji pape Franje jedinstvenu zgodu iz njegova života.

Naime, budućemu je papi tada bilo 17 godina i 
pripremao se za proslavu Učeničkoga dana, tj. slavlja na početku proljeća na južnoj polutci svijeta, 21. rujna.

“U programu su imali izlet u prirodu. No, dan je počeo potpuno drukčije. Naime, Jorge je otišao u svoju župu, u crkvu San José de Flores. Za taj posjet nije imao posebnoga razloga. I dogodio se odlučujući susret. Tamo je zatekao svećenika kojega nikada prije nije upoznao i koji je zračio dubokom duhovnosti.

Mladić mu se odlučio ispovjediti. Tijekom ispovijedi Jorge Mario ‘otkriva’ svoje redovničko zvanje. Shvaća da je pozvan. Dogodilo se nešto što mu je promijenilo život. Odlučio je da se ne će vratiti prijateljima, koji su ga čekali na željezničkoj postaji. Umjesto toga, odlazi kući jer je u srcu odlučio postati svećenikom”, piše Tornielli.

“Za vrijeme te ispovijedi dogodilo mi se nešto posve neobično, ne znam što, ali nešto što mi je promijenilo život. Rekao bih nešto kao da su me zaskočili dok sam spavao na straži”, ispripovjedio je Bergoglio novinarima Sergiu Rubinu i Francesci Ambrogetti.

“Bilo je to iznenađenje, zadivljenost jednim susretom i postao sam svjestan što me čeka. To je vjerničko iskustvo: zadivljenost zbog susreta s nekim tko te čeka. Od toga trenutka Bog mi je postao onaj tko te pretekao. Ti ga tražiš, a on je prvi tebe našao. Ti ga želiš susresti, a on prvi dolazi ususret.”

Brat će me izopćiti

No, Jorge Mario Bergoglio dodaje i jedno drugo obilježje koje će postati srž njegova djelovanja kao svećenika, biskupa i sada pape. Zapravo, na početku njegova redovničkog zvanja nije samo “zadivljenost zbog susreta” nego i milosrdni način na koji ga je Bog pozvao.

“Sestra novoga pape ispričala je kako se u tome razdoblju Jorge spremao jednoj djevojci izjaviti ljubav. ‘Istina, u to je vrijeme postojala jedna potencijalna zaručnica, sam mi je on često govorio o njoj, ali mi nikada nije rekao njezino ime. Bila je to djevojka iz skupine njegovih prijatelja, onih s kojima je trebao ići na izlet. Toga proljetnoga dana, 21. rujna, trebao joj je reći svoje osjećaje. No, nastavim li vam pričati, brat će me izopćiti.’”

Umjesto da joj na tome izletu s prijateljima izjavi ljubav, on je otišao u župu i spoznao da je njegov put ili, bolje, put koji mu je Netko pokazivao, posve drugi”, bilježi papin biograf, dodajući kako Bergoglio, usprkos tome, nije odmah stupio u bogosloviju nakon toga poziva, već su prošle još četiri godine.

A nekoliko godina prije stupanja u bogosloviju Jorge se teško razbolio. Kao dvadesetogodišnjak bio je u smrtnoj opasnosti zbog plućne infekcije.

U trenutku povišene temperature Jorge je zagrlio mamu i očajan upitao je: “Reci, što mi se to događa?” Regina Maria nije znala što bi odgovorila jer su i liječnici bili zbunjeni.

Dijagnosticirana mu je teška upala pluća i kliničke pretrage otkrile su postojanje triju cista. Kada je pobijedio upalu i malo se oporavio, Jorge je morao na operaciju, ukloniti gornji dio desnoga plućnog krila.

“Tjedni oporavka bili su teški i bolovi užasni zbog tadašnje metode uklanjanja tekućine koja se stvarala u plućima.

Mladomu Bergogliu smještenu u bolnici smetale su prigodne riječi prijatelja i rođaka koji su ga dolazili posjetiti: ‘Vidjet ćeš, sada će ti biti bolje’, ili: ‘Vidjet ćeš kako će biti dobro kada se vratiš kući.’”

Postojala je još jedna bol s kojom se morao nositi, patnja koju je morao proživljavati i koju te rečenice ne mogu utješiti. Sve se promijenilo kada je u njegovu sobu došla posebna posjetiteljica koja mu nije uputila uobičajene i već izrečene fraze.

Sestra Dolores

Bila je to redovnica koja ga je spremala za prvu pričest. Zvala se sestra Dolores. “Rekla mi je nešto što me jako pogodilo i donijelo mi veliki mir: ‘Nasljeduješ Isusa.’”, piše Tornielli.

>>Biografija novog pape: Lakši crkveni razvodi i novi brakovi?

>>Prva biografija pape Franje - život prije pontifikata

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare www.verbum.hr, a više o njoj možete saznati i virtualno prelistati na linku:http://verbum.hr/knjige/jorge-mario-bergoglio-papa-franjo-5222/

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije