Šteti Crkvi

Papa Franjo mijenja vatikansku banku

'Pope Francis gives the thumbs up during the weekly audience in Saint Peter's Square at the Vatican June 12, 2013.   REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: RELIGION)'
Reuters/PIXSELL
13.06.2013.
u 18:00

Papa Franjo je uvjeren kako sadašnja situacija s vatikanskom bankom nije više održiva i kako ona šteti ugledu Crkve

Sveti Petar nije imao račun u banci, kazao je papa Franjo.

Govoreći o vatikanskoj banci IOR, Franjo je rekao kako je "sve potrebno, uredi su potrebni, ali su potrebni samo do određene granice". Pripremaju se velike promijene u vatikanskoj banci čije ime glasi: Ustanova za vjerska djela (Istituto per le opere religiose). Do promjena bi trebalo doći do 31. srpnja. Franjo je uvjeren kako sadašnja situacija s vatikanskom bankom nije više održiva i kako ona šteti ugledu Crkve.

"Kada se Crkva želi hvaliti svojim kvantitetom i ustanovljuje organizacije i podiže urede, onda postaje birokratska i gubi svoj osnovni sadržaj“, rekao je papa Franjo i naglasio kako se Crkva na taj način pretvara u nevladinu organizaciju.

"Kada organizacija zauzme prvo mjesto, onda se smanjuje ljubav i, jadna Crkva, postaje ONG (nevladina organizacija), a to nije put koji treba slijediti“, rekao je papa Franjo, koji je spomenuo i Staljina kazavši: „Jedan šef države je pitao koliko je velika Papina vojska“.

Na to papa Franjo kaže kako su „neki kršćani pogriješili iz razloga povijesti, pogriješili su put, načinili su vojske, pokrenuli ratove. Sada međutim moramo učiti na našim greškama kako ide povijest ljubavi, jer Crkva ne raste s vojnicima, već sa snagom Duha Svetog. Jer, Crkva nije jedna organizacija“, objašnjavao je papa Franjo, nije banka, nije bogatstvo, dapače mora biti siromašna i za siromašne.

Ne ulazeći u prethodno djelovanje vatikanske banke, spomenimo samo kako je prije konklave, na kojoj je trebao biti izabran njegov nasljednik, papa Benedikt XVI. naglo imenovao Ernsta Von Freyberga, njemačkog poduzetnika, novim direktorom IOR-a. Obrazloženje je bilo kako se nije htjelo neriješenim ostaviti jedno pitanje novom papi. No, IOR je bio devet mjeseci bez predsjednika nakon što je protjeran Ettore Gotti Tedeschi. Zar je trebalo novom papi postaviti šefa IOR-a, a devet mjeseci je mjesto bilo upražnjeno.

Nekima je znakovita činjenica da papa Franjo još nije primio Ernsta Von Freyberga. Prije dva mjeseca gotovo je nestao kalifornijski odvjetnik Jeff Lena, smatran sivom eminencijom IOR-a, koji je, navodno, bio ključan u torpediranju Gotti Tedeschija. Tada se govorilo kako neosnovane optužbe Gottija Tedeschija protiv državnog tajništva (čitaj kardinala Tarcisija Bertonea) i nekih vatikanskih struktura koje su se protivile uvođenju strogih pravila za spriječavanje pranja prljavog novca. No, sada se vidi kako vatikanska banka još ne dobiva zeleno svjetlo za ulazak na bijeli popis europskih banaka, onih koje su poduzele sve mjere za sprječavanje pranja novca. Ta činjenica da IOR nije na bijelom popisu, oduzima Crkvi mnogo više od onoga što joj daje i to ne samo na imidžu, već i na vjerodostojnosti u financijskom svijetu koji odbacuje prljave poslove.

Kada je polovicom 2012. godine objavljen izvještaj Moneyvala o IOR-u, Vatikan je pokušao sud inspektora iz Strasburga oslikati gotovo kao promociju banke na bijelu listu, premda joj se spočitavala netransparentnost. Inspektori organa Vijeća Europe dolazili su više puta u Vatikan, ali se ocjena o IOR-u nije mijenjala.

Do 31. srpnja treba završiti unutarnja istraga u IOR-u, odnosno tko sve i zbog čega ima račune u vatikanskoj banci. Otvorena je i istraga talijanskog tužiteljstva o IOR-u, odnosno o nejasnom kolanju oko 40 milijuna eura kroz račun u vatikanskoj banci. Do konca srpnja bi se, dakle, mogle očekivati promjene u vatikanskoj banci.

>>Papa Franjo priznao da u Vatikanu postoji 'gay lobi'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije