s veleposlanicima

Papa Franjo: Jedino dijalog vodi ka miru

papa franjo
Reuters/PIXSELL
22.03.2013.
u 14:07

Mir se gradi u istini, jer nema pravog mira bez istine, kazao je papa diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koje je primio u apostolskoj palači..

VATIKAN – Na izgradnju mostova mira pozvao je papa Franjo sve države govoreći danas diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koje je primio u apostolskoj palači. Potrebno je boriti se protiv kako materijalnog tako i duhovnog siromaštva, te stvarati mostove mira, kazao je Franjo veleposlanicima 180 zemalja i organizacija akreditiranih pri Svetoj Stolici. S vama, obratio se Franjo veleposlanicima, u zagrljaj primam narode i građane država koje predstavljate.

Papa Franjo je veleposlanicima govorio na talijanskome jeziku, što je prvi pura u suvremenoj povijesti, jer su se do sada pape u takvim prilikama obraćale na francuskome jeziku, koji je službeni diplomatski jezik i Svete Stlice. Papa je govorio na jeziku Franje Asiškoga čije je ime uzeo kao svoje i koji je, kako je rekao, poznat ne samo u Italiji i Europi, već je među svim katolicima. „Njegovo sam ime uzeo zbog ljubavi koju je Asiški svetac imao prema siromašnima. Koliko mnogo siromašnih osoba ima u svijetu i kroz koliku patnju oni prolaze“, rekao je papa Franjo, ali je podsjetio i na duhovno siromaštvo koje razdire bogate zemlje i na što je upozorio i njegov prethodnik Benedikt XVI. koji je kritizirao „diktaturu relativizma“.

Ta diktatura „ostavlja svakome da bude mjerilo samome sebi i stavlja u opasnost suživot među ljudima“, objasnio je Franjo. Drugi razloz zbog kojeg je izabrao to ime, objašnjavao je Bergoglio, je zauzimanje Franje Asiškoga za mir.

„Mir se gradi u istini, jer nema pravog mira bez istine ako je svatko mjera samome sebi, ako svatko može uvijek tražiti samo svoje pravo bez istovremene brige za dobro drugoga i svih, počevši od prirode koja ujedinjuje svako ljudsko biće na zemlji“, kazao je papa Franjo. Podsjetio je da je podrijetlom iz talijanske obitelji koja je emigrirala iz regije Piemonte i zbog toga mu se čini važnim susretanje i stvaranje prostora pravog bratstva.

Posebno je naglasio važnost religija za dolazak do mira i zahvalio je svim muslimanima, onima koji ne vjeruju i predstavnicima drugih vjera koji su prisustvovali svećanoj misi početka njegova služenja kao Rimskog biskupa. Franjo i dalje ne upotrebljava izraze kao što su „pontifikat“ ili „papa“. Na koncu je kazao kako čovječanstvo ima pred sobom težak put ako ne bude naučilo voljeti ovu našu Zemlju.

>>Dnevnik Ive Josipovića: Papa Franjo smiren je i simpatičan

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije