Biskupska sinoda

Papa: Crkva se mora obnoviti

\'Pope Benedict XVI wears a scarf as he leads a special audience in St. Peter Square at the Vatican May 26, 2012. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)\'
Reuters/PIXSELL
28.10.2012.
u 13:09

Iz biskupske sinode proizlazi osnaženo zauzimanje za duhovnu obnovu same Crkve kako bi mogla duhovno obnoviti sekularizirani svijet, kazao je papa Benedikt XVI. tijekom nedjeljnog angelusa na Trgu sv. Petra.

 Svečanom misom u bazilici Sv. Petra, koju je danas ujutro predvodio Benedikt XVI., zaključena je trotjedna 13. skupština biskupske sinode o novoj evangelizaciji. Papa je aktivno pratio rasprave sinodalnih otaca, a bilo ih je prisutno 262, što je najviše do sada na jednoj sinodi, te će, kako je rekao, uz pomoć tajništva sinode (glavni tajnik biskupske sinode je mons. Nikola Eterović) pripremiti sintezu prijedloga i dati naznake u pobudnici.

„Obnova Crkve stići će kroz pravo ponovno otkriće Isusa Krista, njegove istine i njegova milosrđa, njigova lica, tako ljudskoga i istodobno tako božanskoga“, rekao je Papa. Na biskupskoj sinodi bila je predstavljena Crkva cijeloga svijeta i Papa je uvjeren kako će sa zauzimanjim svih biti ostvareni plodovi zauzimanja za novu evangelizaciju.

Papa je ocijenio vrlo znakovitom činjenicu što se skupština biskupske sinode održala na 50. obljetnicu otvaranja Drugog vatikanskog koncila i s početkom godine vjere.

Biskupi su na sinodi govorili o ključnim pitanjima drštva i držanju Crkve prema njima, o mladima i njihovu udaljavanju od vjere, o ženama koje predstavljaju dvije trećine vjernika, o položaju rastavljenih i ponovno vjenčanih parova kojima nije dopušn sakrament itd. Iz apostolske postsinodalne pobudnice će se vidjeti što je od mnogih prijedloga prihvatio Benedikt XVI. Papa je već najavio jednu promjenu. Nadležnost za sjemeništa, naime, sa Zbora za katolički odgoj prelazi na Zbor za kler. Istodobno, Zbor za kler gubi nadležnost za katehezu koja prelazi na Papinsko vijeće za novu evangelizaciju. Dokumenti o toj promjeni bit će objavljeni uskoro, u obliku Motu propria.

U ponedjeljak, dakle dan poslije zaključenja sinode o novoj evangelizaciji, u Vatikan dolazi hrvatski premijer Zoran Milanović. Benedikt XVI. će primiti Milanovića u papinskoj privatnoj biblioteci i pretpostavlja se da će njihov razgovor u četiri oka, uz prevoditelja, trajati oko 30 minuta, nakon čega će papi biti predstavljeno hrvatsko izazlanstvo. Milanović će zatim razgovarati s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?