Vatikan

Papa Benedikt XVI. uskoro će potpisati beatifikaciju Wojtyle

papa Ivan Pavao II.
Arhiva VL
12.01.2011.
u 10:33

Benedikt XVI. bi mogao za koji dan potpisati dokumentaciju, što znači da bi se beatifikacija Ivana Pavla II. mogla održati već 2. travnja ove godine

VATIKAN – Benedikt XVI. uskoro bi mogao potpisati dokument o beatifikaciji Ivana Pavla II. Naime, kardinali i biskupi Kongregacije za pitanje svetaca na jučerašnjem su sastanku potvrdili kao čudo ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre (44) koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a zazivala je Papu Wojtylu za ozdravljenje. Cijeli proces za beatifikaciju Ivana Pavla II. je tako zaključen i sada još samo papa Benedikt XVI. treba potpisati dokument.

Jučerašnjem sastanku Kongregacije za pitanje svetaca nije dan nikakvi publicitet. Vijest da će Ivan Pavao II. biti uskoro beatificiran postaje službenom tek kada će kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca, predstaviti dokumentaciju o čudu papi Benediktu XVI. i zatražiti njegovo odobrenje. Pretpostavlja se da bi Benedikt XVI. mogao potpisati dokumentaciju za nekoliko dana, što znači da bi se beatifikacija Ivana Pavla II. mogla održati već 2. travnja ove godine, odnosno na šestu godišnjicu njegove smrti. Ako neće biti dovoljno vremena za pripremu takvog događaja u travnju, postoje i drugi datumi, možda u listopadu, na dan kada je 1978. Karol Wojtyla postao papa.

Dekret o herojskoj kreposti Karola Wojtyle, što znači korak do kraja procesa beatifikacije, Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. Postulator kauze za beatifikaciju Wojtyle, mons. Slawomir Oder, Kongregaciji za pitanje svetaca predstavio je navodno neprirodno ozdravljenje francuske časne sestre koja se molila Ivanu Pavlu II. nakon njegove smrti 2. travnja 2005.

Časna je zbog Parkinsonove bolesti, od koje je bolovao i Ivan Pavao II., morala napustiti službu u bolnici u Arlesu na Azurnoj obali. Časne sestre iz njezina reda su se molitvama obratile Ivanu Pavlu II. u lipnju 2005. i bolest je nestala.

Liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca s profesorom Patrizioom Poliscom na čelu, osobnim liječnikom Benedikta XVI., potvrdila je proteklih dana (koncem 2010.) da je Marie Simon-Pierre čudom ozdravila. Taj dokument je jučer prihvatila i Kongregacija za pitanje svetaca. Sada se očekuje samo odobrenje Benedikta XVI.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?