ZBOG LIJEKOVA

Pacijent gađao liječnika stolicom

kiseljak
VL FOTO
11.07.2011.
u 10:21

Pacijent je stolicom iz ordinacije krenuo na liječnika te počeo prijetiti da će bombom raznijeti i njega i ordinaciju

Prije nekoliko dana na prim. dr. Dragana Vujicu, liječnika specijalista opće i obiteljske medicine, zaposlenog u Domu zdravlja Kiseljak, na radnome mjestu, u područnoj ambulanti u naselju Lepenica fizički je nasrnuo pacijent Pero Mrnjavac.

Stolicom na liječnika

Povod ovom događaju bilo je odbijanje liječnika da pacijentu izda recept za besplatan lijek s esencijalne liste na koji pacijent, po zakonu, ima pravo. No, zakon jedno, a praksa nešto posve drugo. Naime, zbog odluke Zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanske županije smanjen je broj sredstava za izdavanje takozvanih numeriranih, odnosno recepata za izdavanje besplatnih lijekova, tako da pacijenti pravo na besplatan lijek mogu ostvarivati dok liječnici imaju novca na raspolaganju. Problemi nastaju kada liječnici dosegnu dnevni limit te pacijentima pokušaju objasniti zašto više ne mogu dobiti numeriran recept. To je Mrnjavcu pokušao objasniti dr. Vujica. No, sva priča je bila uzaludna. Pacijent je stolicom iz ordinacije krenuo na liječnika te počeo prijetiti da će bombom raznijeti i njega i ordinaciju. Liječnik se nekako uspio obraniti od nasilnog pacijenta, slučaj je prijavio policiji te o svemu obavijestio dr. Marka Frankovića, po čijoj je odluci postupao toga kao i svakog drugog radnog dana. „Ja sam sad na bolovanju, tražit ću premještaj u drugu ambulantu ili dom zdravlja gdje je liječnicima ipak malo lakše obraniti se od nasilnih ili pacijenata koji ih vrijeđaju jer su ostali bez recepta za besplatan lijek“, kazao nam je prim. dr. Dragan Vujica. Osim od policije, dr. Vujica zaštitu očekuje i od svojeg nadređenog. Da je udovoljio nasilnom pacijentu i izdao mu recept, dr. Vujica snosio bi sankcije ravnatelja Frankovića. „Svako prekoračenje gore navedenog limita sankcionirat će se kao teža povreda radne obveze, a nastala šteta nadoknaditi sukladno zakonu“, stoji uz ostalo u odluci koju potpisuje Franković. „Ja ne mogu zaštiti ni dr. Vujicu ni bilo koga drugoga. Imaju policiju, nek’ se žale njima“, izjavio je dr. Marko Franković, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

Pritisci na liječnike

Dan nakon što smo ga kontaktirali radi pisanja novinskog teksta, dr. Franković pokušao je na sve načine spriječiti da se piše o pritiscima na liječnike. Osobno je izdao nasilnom pacijentu recept za traženi lijek, odbio otvoriti bolovanje dr. Vujici te pokušao u policiji izbrisati tragove očevida napravljenog u ambulanti u Lepenici. Zapisnik s očevida se „zagubio“, poslije toga mu Ivo Marušić, načelnik Policijske uprave Kiseljak, nije mogao ući u trag. „Postoje svjedoci da je policija bila na terenu i napravila očevid, a Pero Mrnjavac priznao da me fizički napao. Usprkos svemu, meni se pokušava osporiti pravo na bolovanje i odbija se moj zahtjev za premještaj u drugu ambulantu. Ja bih već sutra opet trebao u Lepenici ili ću dobiti otkaz, rekao mi je osobno ravnatelj Franković“, kaže dr. Vujica. On, kao i ostali liječnici u Domu zdravlja Kiseljak svjedoče o „crnim fondovima“ kojima dr. Marko Franković, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak, smiruje nasilne pacijente i izdaje im recepte za besplatne lijekove dodatno ih huškajući protiv liječnika koji ionako rade pod pritiskom. „Ja sam osobno, a i moje kolege protiv toga da se udovoljava nasilnicima. Što je s ljudima koji će možda umrijeti jer novca za lijek nema? Tko će se za njih zauzeti? U javnost sam izašao jer ne želim da se ijednom mojem kolegi dogodi ovo što je meni. Pitam se što bi bilo da je nasilnik nasrnuo na neku moju kolegicu koja nije u stanju obraniti se, ili da je realizirao prijetnje bombom?“, zaključuje prim. dr. Dragan Vujica. Ostaje vidjeti kako će se ovaj problem riješiti. Zaposlenici Doma zdravlja i liječnici su ogorčeni i traže zaštitu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?