Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ovlasti izglasane dopremijeru, a Vlada se i definitivno raspala

Zbog događaja na Vladi Federacije jučer je bilo mnogo stanki u zasjedanju Zastupničkog doma
20. ožujka 2013. u 09:57 0 komentara 4 prikaza
Vlada

Nedolazak članova Vlade Federacije na sjednicu Zastupničkog doma i svojevrsni puč, koji su u međuvremenu izvršili ministri iz SDA, Boljitka i HSP-a, obilježili su jučerašnje zasjedanje ovog parlamentarnog doma.

Kritike Vladi

Prije nego što se uopće krenulo u utvrđivanje dnevnog reda zasjedanja, predsjedatelj Zastupničkog doma Fehim Škaljić, oštro je kritizirao predsjedništvo Federacije i članove Vlade što ne nazoče sjednici. Kritike je uputio i premijeru Nerminu Nikšiću, jer je sazvao sjednicu Vlade u isto vrijeme kada se održava zasjedanje Zastupničkog doma. “To je jasan signal da se Vlada nalazi u destrukciji i da Vlada ne poštuje Parlament”, kazao je Škaljić. Pridružile su mu se i stranački kolege iz SBB-a i Zastupnički dom da je dopremijer Jerko Ivanković Lijanović upravo “izvršio puč u Vladi”. Riječ je o činjenici da je dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), potpomognut ministrima iz SDA, HSP-a i Desnicom Radivojevićem, nadglasavanjem kolega iz SDP-a usvojio prijedlog odluke o izmjenama i dopunama poslovnika o radu Vlade, koji mu omogućava da sam saziva sjednice te da potpisuje odluke izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Lijanovićev potez


Zbog događanja u Vladi uslijedilo je više stanki, tijekom kojih su zastupnici pokušali doznati što se događa na Vladi. Lijanovićev potez je od zastupnika iz stranaka parlamentarne većine protumačen kao novi pokušaj puča u Vladi koji nema nikakvo ustavno utemeljenje. Dnevni red jučerašnjeg zasjedanja Zastupničkog doma, utvrđen je tek nakon pet sati zasjedanja, a najviše pozornosti privlači točka koja se odnosi na imenovanja. Na ovom zasjedanju je trebalo početi imenovanje nadzornih i upravljačkih struktura u javnim poduzećima i institucijama gdje je dosadašnjim kadrovima istekao mandat. Na ovaj način parlamentarna većina nastoji osigurati funkcioniranje Federacije u situaciji kada je Vladi izglasano nepovjerenje, a ministri koji nemaju potporu Parlamenta donose odluke upitne ustavnosti i zakonitosti.

Nikšić: Neću više sazivati

Nikšić: Neću više sazivati sjednice Vlade

 

Nakon što su ministri iz SDA, Boljitka i HSP-a donijeli spornu izmjenu poslovnika o radu Vlade FBiH, premijer i ministri iz SDP-a napustili su sjednicu i održali izvanrednu konferenciju za novinstvo. Premijer Nikšić je potvrdio da on više nema namjeru sazivati sjednice Vlade, a podsjetio je i na stav Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH koji je potez dopremijera Lijanovića i ministara iz reda SDA, Boljitka i HSP-a osudio, da je izmjena poslovnika nezakonita. Na ovaj način se Vlada FBiH i definitivno raspala.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.