Izvršen puč

Ovlasti izglasane dopremijeru, a Vlada se i definitivno raspala

Vlada
20.03.2013.
u 09:57

Zbog događaja na Vladi Federacije jučer je bilo mnogo stanki u zasjedanju Zastupničkog doma

Nedolazak članova Vlade Federacije na sjednicu Zastupničkog doma i svojevrsni puč, koji su u međuvremenu izvršili ministri iz SDA, Boljitka i HSP-a, obilježili su jučerašnje zasjedanje ovog parlamentarnog doma.

Kritike Vladi

Prije nego što se uopće krenulo u utvrđivanje dnevnog reda zasjedanja, predsjedatelj Zastupničkog doma Fehim Škaljić, oštro je kritizirao predsjedništvo Federacije i članove Vlade što ne nazoče sjednici. Kritike je uputio i premijeru Nerminu Nikšiću, jer je sazvao sjednicu Vlade u isto vrijeme kada se održava zasjedanje Zastupničkog doma. “To je jasan signal da se Vlada nalazi u destrukciji i da Vlada ne poštuje Parlament”, kazao je Škaljić. Pridružile su mu se i stranački kolege iz SBB-a i Zastupnički dom da je dopremijer Jerko Ivanković Lijanović upravo “izvršio puč u Vladi”. Riječ je o činjenici da je dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), potpomognut ministrima iz SDA, HSP-a i Desnicom Radivojevićem, nadglasavanjem kolega iz SDP-a usvojio prijedlog odluke o izmjenama i dopunama poslovnika o radu Vlade, koji mu omogućava da sam saziva sjednice te da potpisuje odluke izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Lijanovićev potez


Zbog događanja u Vladi uslijedilo je više stanki, tijekom kojih su zastupnici pokušali doznati što se događa na Vladi. Lijanovićev potez je od zastupnika iz stranaka parlamentarne većine protumačen kao novi pokušaj puča u Vladi koji nema nikakvo ustavno utemeljenje. Dnevni red jučerašnjeg zasjedanja Zastupničkog doma, utvrđen je tek nakon pet sati zasjedanja, a najviše pozornosti privlači točka koja se odnosi na imenovanja. Na ovom zasjedanju je trebalo početi imenovanje nadzornih i upravljačkih struktura u javnim poduzećima i institucijama gdje je dosadašnjim kadrovima istekao mandat. Na ovaj način parlamentarna većina nastoji osigurati funkcioniranje Federacije u situaciji kada je Vladi izglasano nepovjerenje, a ministri koji nemaju potporu Parlamenta donose odluke upitne ustavnosti i zakonitosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?