Gornja Skakava

Otkriveni su ostaci dvije srednjovjekovne crkve

Zidine
Nada Koturić
13.07.2013.
u 11:14

Arheolozi uz pomoć mještana uspjeli doći do vrijednih otkrića

Brčansko mjesto Gornja Skakava ovih je dana bilo središnje mjesto arheoloških istraživanja koje će donijeti puno novih informacija za arheologiju i povijest umjetnosti, te obogatiti dosadašnje znanje o srednjovjekovnoj arhitekturi na tlu BiH. Stručni timovi arheologa iz Sarajeva i Osijeka uz pomoć lokalnih mještana tijekom mjesec dana uspjeli su na lokalitetu Zidine doći do vrijednih otkrića.

Stećci unutar crkve

Naime, otkopani su temelji srednjovjekovne gotičke crkve iz 14. stoljeća, a ispod nje i temelji još starijeg objekta koji daljnja sustavna istraživanja trebaju preciznije datirati. Nedaleko od crkvenih objekata je pronađeno i tipično srednjovjekovno groblje. Posebno vrijedno otkriće svakako su stećci koji su se nalazili u unutrašnjosti same crkve, jedinstveni takav primjer do sada je pronađen jedino u Milima kod Visokog u grobnoj crkvi kralja Tvrtka Prvog, tvrde arheolozi. Kroz stoljeća stanovnici brčanskog kraja mjesto gdje su ostaci crkava i samostana u Gornjoj Skakavi nazvali su Zidine. Dugo je bilo prekriveno velom tajne o točnom postojanju crkvenih zdanja. Područje je bilo prekriveno šumom i s nekoliko kamenih gromada. Arheolog Zvonko Bojičić iz Osijeka rukovodio je istraživanjem u kojem su sudjelovali i stručnjaci sarajevskog Zemaljskog muzeja. - Radi se o iznimno važnom lokalitetu. Mi smo uradili veliki posao jer smo na temelju povijesnih podataka i tradicije koja je ovdje živjela da je na ovom mjestu bila crkva, a sve nas je iznenadilo kada smo pronašli ostatke još jedne crkve, kazao je arheolog Bojičić. Gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama fra Marko Antić zadovoljan je rezultatima istraživanja.

Važan lokalitet

-Ovo je važan lokalitet i za našu samostansku zajednicu. Mještani ovoga kraja zadržali su tradiciju Zidina kao svetog sakralnog mjesta i kada je porušeno. Da je ovdje bila crkva i samostan posvećen sv. Franji potvrđuje podatak iz 1385. godine o postojanju samostana u Skakavi. Brčanski gradonačelnik Anto Domić obišao je lokalitet ističući kako ono predstavlja ogromno bogatstvo i blago Brčko Distrikta. -Nastavit ćemo istraživanje kako bi se nalazi konzervirali i sačuvali u funkciji turizma i stvaranje slike o prošlosti, naglasio je dr. Domić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?