nadomak slobodi

Otkada je izručen, Zver je svaku šetnju koristio za trčanje

'zver_crn_gavro_bijeg'
Foto: ''
1/3
09.02.2012.
u 12:00


Nekoliko metara dijelilo ih je od slobode jer su izišli iz kruga zatvora. Priprema bijega bila je duga. Od kolovoza su službe znale što će biti

Sretko Kalinić spremao se za bijeg od trenutka kada je iz Hrvatske doveden u pritvor Specijalnog suda. Svaku je šetnju koristio, kažu sugovornici Večernjeg lista, da istrči pravi maraton. Uza sve to, u listopadu prošle godine čuvar Mikica C. suspendiran je jer je vježbao s Kalinićem pa se može pretpostaviti da je bijeg organizirao netko unutar zidina zatvora.

Imali pomoć "jakih" ljudi

– Izlazio je u dvorište i trčao kao lud. Vježbao je kao da se sprema za triatlon. Svakoj normalnoj osobi to bi bilo čudno – rekao je naš izvor blizak istrazi.

– Obavještajne službe žandarmerije i BIA od kolovoza prošle godine imale su informacije da Kalinić i Milovanović spremaju bijeg. Zato se pretpostavlja da nisu u jednoj noći prerezali rešetke, nego da je to trajalo mjesecima. Zanimljivo je kako nitko od čuvara nije primijetio da je netko rezao rešetke, a postavlja se i pitanje kako su došli do ručnih pila i toliko dugo ih krili – kaže naš izvor.

Usprkos izjavama direktora Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Milana Obradovića da Milovanović i Kalinić nisu mogli pobjeći, prema informacijama do kojih smo došli, to nije baš tako.

– Nakon što su Kalinić i Milovanović pobjegli i iskočili u dvorište koje samo visoka metalna ograda dijeli od gusto naseljenog dijela Beograda, bili su na samo deset metara od slobode. Planirali su preko krova sudnice broj jedan, koji je od rebrastog lima, izići na ulicu. Međutim, zaustavili su ih žandari i uhitili. Dakle, oni nisu skočili u unutrašnje dvorište gdje zatvorenici šeću. Mogli su stići do vrata vrlo lako – rekao je izvor Večernjeg lista.

Naš sugovornik dodaje da sve upozorava na pomoć iznutra jer su pretrage i zatvorenika i ćelija rigorozne i pile nisu nađene.

– Zanimljiv je detalj da se Kalinić obrijao, što također upućuje na to da se još od hapšenja u Zagrebu spremao za bijeg. Budući da je on obukao jaknu čuvara kojega su svladali, Milovanović je puzao iza njega da ga ne bi vidjeli – kaže.  Tijekom jučerašnjeg dana pretražene su ćelije i Milovanovića i Kalinića i u njima nije ništa nađeno.

– Također, zbog napisa u medijima pretražena je i soba Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam. Ni kod njega nije nađeno ništa sumnjivo. Organizator ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića Milorad Ulemek Legija i dalje se ponaša po svim zatvorskim propisima – naveli su u Upravi za izvršenje kaznenih sankcija. U ćeliji koja se nalazi između Milovanovićeve i Kalinićeve bila su trojica optuženih za trgovinu ljudima i zasad, kako doznajemo, oni nemaju nikakve veze sa spektakularnim pokušajem bijega. Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je uvjerenje da će istraga pokazati je li Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću u bijegu iz zatvora u Ustaničkoj ulici netko pomogao. Nije želio komentirati nagađanja medija o mogućim pomagačima.

Propust ili viša sila

– Istraga je u tijeku, određeno je policijsko zadržavanje zatvorskim čuvarima, za koje bih napomenuo da nisu iz redova policije, odnosno da su u nadležnosti Ministarstva pravde. Policija ne čuva zatvorenike, već je samo u sistematizaciji žandarmerije određeno da njeni pripadnici čuvaju vanjski prsten oko zatvora – izjavio je Dačić novinarima.

Upitan koliko su kvalificirani čuvari u zatvorskom sustavu Srbije, Dačić je rekao da je, iako taj posao nije u nadležnosti policije, siguran u efikasnost sistema provjere njihovih sposobnosti.

– Treba utvrditi je li riječ samo o propustima ili o nekakvom organiziranom djelovanju. Vrlo su važne stalne sigurnosne provjere cijeloga sustava kako bi se predvidjeli ovakvi događaji – upozorio je Dačić. Inzistirao je na činjenici da su upravo pripadnici žandarmerije odigrali presudnu ulogu u sprečavanju pokušaja bijega zloglasnih zemunaca.

– Da nije bilo njih, ne moramo ni zamišljati kako bi izgledao današnji dan, odnosno potraga za odbjeglima – rekao je Dačić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije