Pregovori

Osude predaje resora kulture

mostar
VL FOTO
11.09.2011.
u 11:32

Posljednji razgovori političkih stranaka u Mostaru vratili su stvari na početak i načelno je dogovoreno da se uglavnom zadrže pozicije iz aktualnog saziva Vlade HNŽ

Iako se smatralo da su razgovori oko uspostave Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dovedeni do samoga kraja te da je preostalo riješiti sitne pojedinosti i uskladiti sve s tajmingom dogovora oko Srednjobosanske županije, čini se da je došlo do zaokreta i da su hrvatski pregovarači popustili u određenim pozicijama.

Golem utjecaj

Prema izvorima iz pregovaračkih timova navodno su dva HDZ-a spremni predati, odnosno ponovno ostaviti resor obrazovanja u nadležnost bošnjačkih stranaka SDA ili SDP-a. Valja reći kako je ovo ministarstvo, uz mjesto dopredsjednika Vlade i ministra financija, najznačajnije te da bi se takva vrsta trgovine zasigurno obila o glavu Hrvatima i u predstojećem mandatu znajući kakve je sve opstrukcije provodio ministar Esad Dželilović. Samo zahvaljujući njemu i neshvatljivoj popustljivosti hrvatskih stranaka ugašena je Hercegovačka televizija, a sličnu sudbinu doživjela je Radiopostaja Mostar. U ovoj županiji još nije usvojen zakon o visokom obrazovanju, a zahtjevi koje su upućivali iz resornog ministarstva oko načina utjecaja na rad fakulteta, potpuno su zadirali su autonomiju visokog obrazovanja. Hrvatima u BiH posebno je važno mostarsko Sveučilište jer je jedina visokoškolska ustanova u BiH na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku. Jednako tako, s gašenjem HTV-a Mostar i radijske postaje ugašen je jedan od dva javna radijsko-televizijska medija na hrvatskome jeziku koji su se financirali iz javnih fondova. Zbog toga bi eventualna odluka o prepuštanju ponovno ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture bošnjačkoj koaliciji značila definitivnu kapitulaciju hrvatskih javnih medija, kazališta, institucija kulture koji se financiraju i novcem iz proračuna ove županije.

Provokator ministar?!

Ako se zna da će Ministarstvo financija vjerojatno pripasti SDA-ovu kadru, onda bi po logici stvari SDP-ovac trebao zasjesti na čelo važnoga ministarstva koje raspolaže i značajnim proračunom.

Po informacijama unutar SDP-a jedan od kandidata koji su se spominjali kao budući ministar je i Nerin Dizdar, koji je svojim ekstremističkim ispadima i potezima stalno podizao tenzije u Stocu i provocirao međunacionalne sukobe u ionako napaljenom ozračju. 
Na moguće popuštanje oko pozicije obrazovanja u neformalnim razgovorima oštro su reagirali pojedini predstavnici Sveučilišta u Mostaru, kao i Katoličke crkve koji smatraju da se ne smije dopustiti nastavak diskriminacije kakvu je provodio ministar Dželilović i bošnjačka politika u HNŽ-u.

Ključne riječi

Komentara 1

GA
garbage2
20:57 11.09.2011.

Ajme vama HDZ-ovcima za SDP-om. Najgore sto vam je se moglo desiti je SDP. Zato i lajete stalno na njega.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?