MANDATI

Ostavke podnose Špirić i Halilović, kriza izvjesna

Nikola Špirić
19.11.2010.
u 07:53

U slučaju da Špirić odstupi s premijerske dužnosti, BiH bi ostala bez Vijeća ministara i ne bi funkcionirala

Upozorenja kako bi moglo doći do potpunog zastoja u funkcioniranju izvršne vlasti u tehničkom mandatu, sve više dobivaju na težini. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najavio je jučer da će, ukoliko do 29. studenoa ne dobije tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva u svezi s preuzimanjem zastupničkog mandata koji je osvojio u državnom Parlamentu, podnijeti ostavku na mjesto premijera.

Čeka se očitovanje SIP-a


On je zatražio očitovanje SIP-a kako ne bi došao u poziciju da krši zakon zbog istodobnog obnašanja funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Iz istih razloga jučer je ostavku podnio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, koji je izabran za zastupnika u federalnom Parlamentu. Špirić zato traži jasno tumačenje zakona koji su nedorečeni. - Kao ni ministar Halilović, ni ja ne želim kršiti zakone ove zemlje te ukoliko ne dobijem tumačenje do 29. studenoga, podnijet ću ostavku Predsjedništvu BiH, najavio je Špirić. U slučaju da Špirić odstupi s premijerske dužnosti, BiH bi faktički ostala bez Vijeća ministara i ova institucija ne bi mogla funkcionirati do imenovanja novog Vijeća.

Dogovori za novu vlast


Kako je proces formiranja vladajuće koalicije tek u početnoj fazi, lako se može dogoditi da BiH tri i više mjeseci bude bez izvršne vlasti. Cijela ova situacija može se shvatiti i kao određeni pritisak na što brže formiranje nove vlasti. Špirićev stranački šef Milorad Dodik u više navrata je kazao kako je poslijeizborna situacija prilično jasna. Nakon dogovora SNSD-a i SDS-a u RS-u, te dvije vodeće stranke unutar hrvatskog naroda, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., jasno je da ove stranke neće moći biti zaobiđene u uspostavi vladajuće većine. Ukoliko SDP omekša svoj stav, vlast bi mogla biti formirana i znatno ranije, a time bi i negativne posljedice nepostojanja Vijeća ministara bile svedene na minimum. Tim prije što se približava kraj godine, a BiH nema ni okvirni proračun za 2011..

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?