Blokada države

Ostavke ili sud opcije za rekonstrukciju na državnoj razini

Dom naroda
20.07.2012.
u 09:14

SDA iskoristio mogućnost pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

SDA je jučer iskoristio mogućnost pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i barem privremeno spriječio smjenu dvojice svojih ministara i jednog doministra iz državne Vlade.

Poruka Genjca

Prije početka rasprave o potvrđivanju odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića te doministra financija i trezora Fuada Kasumovića, izaslanik Halid Genjac je uime troje izaslanika iz Kluba Bošnjaka (svi iz SDA) proglasio ovu odluku štetnom po vitalni nacionalni interes Bošnjaka te zatražio da se o tome glasuje po posebnoj odredbi poslovnika Doma naroda prema kojoj je za potvrđivanje odluke potrebna većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih izaslanika. Kako SDA ima tri od pet bošnjačkih izaslanika, nije bilo moguće usvojiti navedenu odluku. Genjac je u obrazloženju kazao da bi u slučaju prihvaćanja Bevandina zahtjeva, Vijeće ministara BiH duže vremena bilo bez bošnjačkih ministara, čime se ugrožavaju nacionalni interesi tog naroda. Izrazio je otvorenu sumnju da bi srpske stranke imenovanje novih ministara mogle ucjenjivati imenovanjem ravnatelja RAK-a i nekim drugim kadrovskim rješenjima, čime bi popuna upražnjenih bošnjačkih pozicija u državnoj Vladi bila potpuno neizvjesna. - Budući da se smjene predlažu zbog promjene sastava parlamentarne većine, predsjedatelj Vijeća ministara i cijeli sastav Vijeća ministara ne mogu nastaviti svoj mandat dobiven uz potporu političke stranke koja nije u novoj parlamentarnoj većini. Legitimno je da se promijeni parlamentarna većina, ali ta nova parlamentarna većina treba legitimirati i predsjedatelja i cijeli sastav Vijeća ministara. To znači da predsjedatelj Vijeća ministara, izabran nekom drugom parlamentarnom većinom, treba podnijeti ostavku - kazao je Genjac, dodajući da bi se tako izbjegao i vakuum u popuni samo bošnjačkih pozicija u državnoj Vladi. Bevandina ostavka, što su kao alternativnu mogućnost za rekonstrukciju vlasti spominjali i lideri nekih od stranaka nove parlamentarne većine, danas se čini kao najrealnija opcija. Naime, procedura prilikom pozivanja na vitalni nacionalni interes je takva da sada slijedi petodnevni rok za usuglašavanje stavova unutar parlamentarnog povjerenstva. Kako je jasno da stavovi neće biti usuglašeni, bošnjačko pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ide pred Ustavni sud BiH, na čije izjašnjenje bi se moglo podugo čekati.

Moguća ostavka

Sam Bevanda jučer nije htio govoriti o mogućnosti da podnese ostavku i tako ubrza proces rekonstrukcije vlasti na državnoj razini. U tom slučaju bi o ponovnom imenovanju Bevande i novog Vijeća ministara odlučivale samo dvije institucije u kojima ne postoji mogućnost blokade SDA, a to su Predsjedništvo i Zastupnički dom Parlamenta BiH. Ishodom jučerašnje sjednice Doma naroda vidno su bili zadovoljni ministar Sadik Ahmetović i doministar Fuad Kasumović, koji su nazočili zasjedanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?