afera wikileaks

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhićen u Londonu

julian assange (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/8
Autori: Zorana Bajt, Sanja Despot
07.12.2010.
u 11:26

Assange je jutros oko 10.30 došao u policijsku postaju u Londonu provjeriti zašto ga se tereti. Nakon toga je uhićen

Julian Assange, osnivač Wikileaksa, uhićen je u Velikoj Britaniji, javio je BBC. Njegovi odvjetnici sinoć su kazali da je Assange spreman javiti se policiji i odgovoriti na optužbe. Uhićen je na temelju Interpolove tjeralice koja je raspisana na zahtjev Švedske, gdje je Assange optužen za silovanje. Službena optužnica protiv Assangea zasad nije podignuta.

Assange je jutros oko 10.30 došao u policijsku postaju u Londonu provjeriti zašto ga se tereti. Nakon toga je uhićen, a tijekom dana se treba pojaviti na sudu, koji treba odlučiti postoje li osnove za njegovo izručenje, navodi The Guardian. Odvjetnici Assangea su najavili da će se protiviti izručenju, što znači da bi se cijeli postupak mogao otegnuti na nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Švicarska poštanska banka zamrznula je jučer račune Juliana Assangea. Na računima je navodno oko 31.000 eura. Wikileaks već 24 sata nije na svojim stranicama objavio nove diplomatske dokumente jer im se stalno oduzimaju i zatvaraju domene. Assange je nekoliko dana prije uhićenje izjavio da će objaviti dokumente "osigurače" ako mu se bilo što dogodi. Ti dokumenti sadrže navodno sadrže tajne podatke o zatvoru u Guantanamu, snimke ubojstava civila u Afganistanu, zanimljive podatke o BP i još nekim velikim tvrtkama, te već najavljivane tajne poslovanja Bank of America. Šifrirane dokumente "osigurače"  veću su, tvrdi se, skinuli brojni pristaše WikiLeaksa.  

Stranica Wikileaks nedavno je objavila stotine tajnih dokumenata američke diplomacije što je naljutilo američku vladu i prouzročilo gašenje stranice na američkim serverima. 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

PA
park
14:09 07.12.2010.

Ovaj je nevjerovatno hrabar , sad mu se može svašta desit !? Nevjerujem da će ga pustit na miru , al nevjerujem da se nije bilo kako osigurao , pored ovih osigurača ....

Avatar bucalo
bucalo
23:53 07.12.2010.

sto je rekla ciganka kad su joj dite okupali toplom vodom e mozes ga sad ebat tako i ova avantura zavrsava.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?