Višak naoružanja

Oružane snage imaju 23 tisuće tona viška oružja

oružje
Arhiva VL
10.05.2010.
u 09:32

Višak oružja će se prodati i novac raspodijeliti. Barem tako planiraju vlasti u BiH

Zamjenik ministra obrane BiH Živko Marjanac rekao je srpskim medijima da 80 posto sredstava od najavljene prodaje viška naoružanja, koje je ranije preuzeto od Vojske RS-a, treba biti uplaćeno u proračun Republike Srpske, dok će se 20 posto tih sredstava usmjeriti na proračun Ministarstva obrane (MO) BiH.

- Ministarstvo obrane BiH, koje će u budućem razdoblju prodati naoružanje, treba predložiti komisiju koja će raditi na tome, a činit će je službenici Ministarstva obrane koji će raspisati tender, dok će prodaju viška naoružanja vršiti za to ovlaštene i registrirane kuće, među kojima je i Direkcija za promet naoružanja RS-a koja ima certifikat za takve poslove - istaknuo je Marjanac.

Dodao je da će, kada tender bude raspisan, mogućnost javljanja imati sve kuće koje posjeduju certifikat.

- U ovom trenutku je veoma teško procijeniti koliki je točan iznos sredstava i bit će poznat kada se raspiše tender. Komisija će, na osnovi ponude i potražnje sačiniti tender, a koliko će novca od prodaje biti dobiveno, zavisit će od interesa kupaca - naglasio je Marjanac. Dodao je da će biti raspisana dva tendera i sva procedura prodaje trebala bi biti završena do 31. prosinca 2011. godine.

- Koliko će biti zainteresiranih kupaca i koliko će tih sredstava biti prodano i za koji iznos, u ovom trenutku je vrlo teško procijeniti - kazao je Marjanac ističući da će ova sredstva u godinama recesije svakako dobro doći proračunima. Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić napomenuo je da se trenutno u Oružanim snagama BiH nalazi blizu 23 tisuće tona viška strjeljiva, oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, koji se čuvaju na 31 lokaciji u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?