optužbe iz istre

Optužbe iz Istre: Ja sam otac skoka s ruba svemira, Felix me prevario

felix
Reuters/PIXSELL
17.10.2012.
u 09:25

Moj san, ostvario je Felix. On je našao novac. No ja ne mirujem imam još jedan projekt u glavi kojeg nitko nije ostvario, ispričao je za Novi list Ivan Andre Trifonov

Felix Baumgartner dokazao je da je moj projekt ostvariv. Smatram se ocem toga projekta i radostan sam što je uspio, rekao je za Novi list Ivan Andre Trifonov, Bugarin s austrijskom putovnicom i povremenim boravištem u Ližnjanu u Istri. Kaže da je projekt pod nazivom URANOS zamislio još 1992. godine, te da ga opisao ga u knjizi 1994. godine koja je sada ponovno tiskana. Ispričao je da je Joea Kittignera, Felixova mentora, upoznao 1992. godine u Jordanu kada mu je opisao projekt.

>>Skok s ruba svemira Red Bullu donio 6 milijardi dolara

– Pitao sam ga hoće li mi biti savjetnik i pristao je. Dogovorili smo se da ćemo raditi na realizaciji projekta, ali nismo uspjeli skupiti novac, odnosno imati sponzore. Tada nam je po proračunu trebalo šest i pol milijuna dolara. Felixa je koštao 50 milijuna. Tri puta smo otkazivali projekt, 1994., 1999. i 2003. godine. Moja supruga je Boga molila da ne nađem sponzora. Bojala se, rekla mi je da sam ja star i da projekt ponudim mlađem Felixu. To sam i učinio u siječnju 2005. i kada sam mu dao projekt rekao sam mu da je uvjet da me primi u tim. Rekao je da hoće. Nije mi se javljao do prosinca pa sam ga pitao što je s projektom, a on mi je odgovorio da ga radi s Amerikancima i da mu ja više ne trebam – ispričao je 67-godišnji Trifonov za Novi list.

>>'Nekad moraš otići zaista visoko da bi shvatio koliko si zbilja malen'

– Moj san, ostvario je Felix. On je našao novac. No ja ne mirujem imam još jedan projekt u glavi kojeg nitko nije ostvario. Zepelinom bih obišao svijet za 80 dana – zaključio je Trifonov koji je, prema pisanju Novog lista, nositelj nekoliko svjetskih rekorda i upisan u Guinnnesovu knjigu. Prvi je put u Guinnesovu knjigu ušao 1989. godine kada je za sedam i pol sati preletio balonom Sredozemno more, drugi put sedam godina kasnije kada je kao prvi u svijetu balonom preletio Sjeverni pol, te treći put 200. kada je preletio Južni pol. Trifonov je bio i prvi rezervni astronaut za rusku svemirsku postaju "Mir".

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?