Pohod u SAD

Omogućiti da Hrvati imaju legitimnu vlast

Vinko Puljic
VL FOTO
11.09.2011.
u 10:57

Vrhbosanski nadbiskup u Washingtonu je predstavio ključni problem opstanka katolika na ovim prostorima i njihove marginalizacije na političkoj sceni

Predsjednik američkog Senata John Boehner primio je u Washingtonu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kojemu je prenio zainteresiranost američke administracije da se u BiH uspostavi pravedno rješenje nakon što je poglavar Katoličke crkve iznio tvrdnje da su Hrvati u podređenom položaju u ovoj zemlji u odnosu na druga dva naroda - Bošnjake i Srbe, objavila je Katolička tiskovna agencija BiH (KTA). 
Kardinal Puljić i predsjednik Senata Boehner su se, prema navodima KTA, složili da je u BiH potrebno ‘uspostaviti vlast koju podržavaju sva tri konstitutivna naroda i čijim odlukama vjeruju; druga stvar na kojoj je nužno poraditi jest Ustav BiH koji će konačno pokrenuti državu s mrtve točke i zaustaviti trajno iseljavanje hrvatskoga katoličkog naroda te uspostaviti jednakopravnu državu u kojoj će sva tri naroda imati ustavom zajamčena jednaka prava’.

Pokrenuti mehanizme

U dužem prijateljskom razgovoru sugovornici su se složili da bi se ‘velike sile trebale uključiti u rješavanje političkog i ekonomskog rješavanja problema u BiH’.
“Predsjednik Boehner zahvalio je kardinalu Puljiću na posjetu te istaknuo da će pokrenuti sve svoje mehanizme kako bi se što prije pokrenuo proces pravednog rješenja BiH te uspostavila djelotvorna i stabilna vlast koju će jednako zastupati sva tri konstitutivna naroda, kako bi se uspostavila stabilna, pravna europska država BiH”, navodi KTA. Sastanku s predsjednikom američkog Senata nazočio je i veleposlanik BiH u SAD-u Mitar Kujundžić koji je istaknuo da, za razliku od kardinala Puljića, u posljednjih deset godina nitko od bosanskohercegovačkih političkih lidera nije imao susret na ovako visokoj razini u Sjedinjenim Državama.

Hrvati prepolovljeni

Kardinal Puljić susreo se u Washingtonu i s više kongresnika i senatora među kojima su i dopredsjednik hrvatskog kluba američkog kongresa kongresmen Dennis Kucinich kojemu je poručio da ‘kao poglavar crkvene pokrajine ima pravo tražiti potporu za Hrvate katolike koji su od 1991. godine brojem prepolovljeni i da ih je u BiH sada manje nego li prema popisu od prije sto godina’. Kongresnik Kuchinic se složio da je vrijeme da američka administracija poduzme određene korake u BiH. što smatra i kongresnik Dan Burton koji je dopredsjednik odbora za Europu i Euroaziju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar error
error
11:54 11.09.2011.

E moj kadinalu...treba žurno uhvatiti yurišića,čanu i budimira te ih potopiti u svetoj vodi...što bi naši stari rekli; \"hitno pod avećeničke haljine\" istjerati demone iz ovga tria kao i iz cijelog hsp...zlo je zavladalo cijelom strankom,miris novca je pomutio umove cijelom hsp izuzev dr.Perića i njegovog hsp Tomislavgrad...i on je na granici ponora, ali ima jaču karizmu od ovih sotona yurišića,čane i budimira...neka im Bog pomogne i naravno sudi!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?