NACIONALNI DEBALANS

Oko 30 posto mjesta predviđenih za Hrvate - prazno

birokracija
Željko Lukunić
28.09.2010.
u 07:57

Nacionalna zastupljenost Hrvata u sjedištu Ministarstva za pitanja branitelja Domovinskog rata FBiH je nepovoljna

Problem narušene nacionalne strukture u Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Federacije BiH još uvijek nije riješen.

Upražnjene pozicije

Već pola godine je upražnjeno mjesto tajnika ministarstva, koje je ujedno i najviše rangirana pozicija rezervirana za Hrvate u ovoj instituciji. Procedura za imenovanje novog tajnika tek sada se privodi kraju. Nacionalna zastupljenost Hrvata u sjedištu ministarstva generalno je nepovoljna. Situacija u terenskim odjelima, koja pripadaju Sektoru za pitanja evidencija iz vojne obveze, gdje po postojećem pravilniku treba biti 246 zaposlenika, još je lošija. Prema podacima s početka ove godine, upražnjeno je bilo 36 pozicija u ovom sektoru, od čega 24 hrvatske i 12 bošnjačkih. Promatrano kroz postotke, popunjenost bošnjačkih mjesta bila je 92, a hrvatskih tek 67 posto. Ukupno, kada se gleda popuna u sjedištu ministarstva i Sektoru za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze upražnjeno je oko 7 posto bošnjačkih i 29 posto hrvatskih mjesta.

Plan za popunu

Treba naglasiti i da su tri pozicije popunjene pripadnicima jednog naroda, iako su to mjesta za pripadnike drugog naroda. Od toga su dvije pozicije popunjene preko plana za popunu. Takvi su slučajevi u odsjecima u HBŽ-u i Posavskoj županiji, gdje su na hrvatska mjesta zaposleni Bošnjaci. Ilustrativni su i podaci koji govore da je, primjerice u Bosanskopodrinjskoj županiji, gdje sva mjesta pripadaju Bošnjacima, popunjenost Odsjeka za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze stopostotna. Slično je i u Tuzlanskoj županiji, gdje je od 38 predviđenih mjesta popunjeno njih 36. U ovom odsjeku je, inače, samo jedan Hrvat, a sva ostala mjesta su planirana za bošnjačke kadrove. Znatno manja razina popunjenosti je u odsjecima na većinski hrvatskim područjima.

Komentara 1

DO
dobravila
05:20 05.10.2010.

Markov trg i Pantovčak , su zaboravili na naše H ( rvat i ) i B ( og ) Hrvate ! Deset je godina od početka razbijanja hrvatskog naroda , koja se provodi detuđmanizacijom u Hrvatskoj i u hrvatskom narodutuđmanizacijom u Hrvatskoj i u hrvatskom narodu . Politički poslušnici u političkom vrhu hrvatskom , te sluge i sluškinje stranih centara moći , zaboravili su što su hrvatski nacionalni interesi .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?