POZIV INZKA

OHR ukida vlast u središnjoj Bosni

inzko
VL FOTO
15.07.2011.
u 09:45

Hrvati 
uspjeli dokazati OHR-u da je sadašnja vlast u središnjoj Bosni postavljena na nezakonit način, o čemu će odlučiti sud

”Najoštrije vas pozivam da poduzmete neophodne mjere kako biste osigurali da vaša županija ispoštuje svoje ustavne obveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite Vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok Ustavni sud Federacije BiH ne donese odluku”, ključne su rečenice iz jučerašnjeg poziva u kojem visoki predstavnik za BiH traži da se platformaška politička garnitura povuče iz svih struktura vlasti Srednjobosanskoj županiji.

Vratiti staru vladu

I Uredu visokog predstavnika u BiH je postalo jasno da su stranke okupljene oko crveno-zelene koalicije na neustavan način formirale vlast u središnjoj Bosni. U pismu koje je Valentin Inzko poslao sadašnjim čelnicima zakonodavne vlasti u Srednjobosanskoj županiji (predsjedatelju Skupštine Nikoli Simiću, zamjeniku predsjedatelja Skupštine Refiku Popraiću, predsjednicima svih klubova i zastupnika u ovoj skupštini) traži da se osigura procedura prema kojoj će kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva županijske Skupštine biti predložen i imenovan bez, kako stoji u pismu, “daljnjih odgađanja kako bi se pokrenuo politički dijalog i neophodan kompromis, kako bi se unaprijedili razgovori o formiranju Vlade”. Iako je zbog ovog poziva bio izložen jakim političkim pritiscima SDP-ovih čelnika Valentin Inzko se uspio donekle rehabilitirati i sačuvati poljuljani dignitet OHR-a u BiH. U objašnjenju zbog čega se u središnjoj Bosni mora vratiti stara vlast, visoki predstavnik Valentin Inzko navodi kako je svjestan činjenice da je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s nekolicinom odluka, uključujući i odluku o imenovanju članova Vlade Srednjobosanske županije, koja je usvojena 19. svibnja ove godine te da je to pitanje pred Vijećem za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH.

Zaštita vitalnih interesa

Ističe kako je dužan, do odluke Ustavnog suda Federacije BiH, osigurati da sva tijela poštuju vladavinu prava i da se poštuje Ustav Federacije BiH, uključujući i odredbe kojima se osiguravaju prava konstitutivnih naroda i ostalih.

Također navodi da je informiran na koji je način 10. svibnja odbačeno pitanje pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog kluba zastupnika. Njihovu inicijativu, piše Inzko, odbacila je većina članova Skupštine Srednjobosanske županije, s argumentacijom da odsutnost hrvatskog člana Predsjedništva spomenute skupštine sprječava hrvatske zastupnike da pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Kao rezultat toga hrvatski zastupnici su odlučili iskoristiti svoje legitimno pravo i podnijeti zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH. Spomenimo da poziv OHR-a stranke potpisnice platforme mogu ignorirati, ali nakon toga slijedi nametanje odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?