POTREBNE PROMJENE

OHR se oglušuje na zahtjeve i upozorenja Hrvata u Travniku

tomislav
Zvonimir Čilić
17.03.2012.
u 11:52

Ono što je Mostar u Hercegovini, kako za Hrvate tako i za Bošnjake, to isto je Travnik u srednjoj Bosni. Nažalost, ova dva grada ni izbliza nemaju jednak tretman međunarodne zajednice

Ono što traže za sebe niti ne pomišljaju dati i drugima. Riječ je o Bošnjacima i bošnjačkoj politici za što je niz primjera, a aktualan i u zadnje vrijeme potenciran je Mostar, kulturno i administrativno središte i sjedište Hercegovačko-neretvanske županije.

Ne prihvaćaju odluku

Naime, Bošnjaci ne prihvaćaju Odluku Ustavnog suda BiH kojom se naređuje usklađivanje Statuta Mostara s Ustavom.

Međutim, zanimljivo je i indikativno da istodobno te metode, kojih se boje u Mostaru upravo Bošnjaci, u potpunosti primjenjuju u Travniku, u kulturnom i administrativnom središtu Srednjobosanske županije koja je, uz HNŽ, županija s posebnim režimom upravljanja u FBiH. “Ustrojstvo sjedišta druge takve županije (s posebnim režimom upravljanja op.a.) grada Mostara svojedobno je dogovoreno i riješeno u jednom od aneksa Daytonskog mirovnog sporazuma. Nakon toga politički predstavnici naše općine i naše županije pokrenuli su pitanje ustrojstva i Travnika na istim načelima vodeći se logikom da određena prava jednog naroda (bošnjačkog) u jednom dijelu FBiH (Mostar), takva prava mora imati i drugi (hrvatski) narod u drugom dijelu FBiH (Travnik)“, kaže ovim povodom Tomislav Rajić, istaknuti politički djelatnik. Rajić je svojedobno bio predsjednik OV Travnik sa sjedištem u Novoj Biloj, aktualni je vijećnik u OV Travnika i predsjednik OO HSS-NHI Travnika, koji uporno, ali bez ikakvog učinka, vodi političku i pravnu bitku za ista prava Hrvata Travnika kakva imaju Bošnjaci u Mostaru ma kakva ona bila, jer se radi o sjedištima županija s istim, posebnim režimom upravljanja.

Pisao Inzku

O tom pitanju Rajić se obratio Valentinu Inzku prošle godine, uoči izbora općinskog načelnika Travnika, ali odgovor nije dobio. Prije nekoliko dana ponovno se obratio visokom predstavniku, sada s otvorenim pismom sličnoga sadržaja i s istim upozorenjima i s istim traženjima i nadanjima. “Upozorio sam visokog predstavnika kako je svojedobno Ured visokog predstavnika prepoznao i uvažio zahtjeve Hrvata Travnika pa su doneseni Amandman XXV na Ustav FBiH i Amandman IX na Ustav SBŽ-a koji, nažalost, nikada nisu primijenjeni i ostali su samo mrtvo slovo na papiru. A amandmani predviđaju da će se Travnik ustrojiti na istim načelima kao i Mostar, odnosno sjedište HNK“, ističe Rajić i naglašava kako Hrvat u Travniku ne može biti načelnik općine.

Komentara 11

BR
brcak108
12:57 17.03.2012.

Oni krkani sto su rusili Mostar zele ga sada kao Stolni grad.Malo Morgen.Imali ste zlatnu sansu da ga uzmete 93-94-te i niste uspjeli,kako cete ga uzeti u miru.Skuto.ska posla..

Avatar Axel
Axel
15:12 17.03.2012.

..neznam cemu ovoliko brige nakon toliko godina,..nekome je savjest proradila ili je mozda rijec o gubljenu politicke moci!? Cisto sumnjam da se netko od predstavnika hevara BiH odjednom pocinje toliko brinuti za iste...doista licemjerno! Jedino uredenje BiH koje moze opstatii je; 1. jedna drzava (BiH,po mjeri svih) 2.tri entiteta (svatko u svome bira politice svoje politicke klauvove) 3.reciprocitet u svakom vidu politickog kulturnog i svakog drugog vida zivota u drzavi (u prevodu svima PODJEDNAKO sveod financija,kulture,...) Sve ostalo je gubljenje vremena...

BR
brcak108
12:54 17.03.2012.

Ja sam za jedan covjek jedan glas za Mostar ali isto za citavu BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?