Pritisak EU i SAD

OHR i EU traže da se vlast u BiH formira za 15-ak dana

sastanak
VL FOTO
19.11.2011.
u 15:05

Male se nade polažu da će dogovor o Vijeću ministara BiH biti postignut na sastanku koji treba biti održan u Italiji

Ovotjedni politički pritisak koji je američka administracija preko svojih diplomata, zajedno s OHR-om i posebnim predstavnikom EU-a za BiH, izvršila na čelnike šest parlamentarnih političkih stranaka kako bi se konačno dogovorili o formiranju državne vlasti u BiH, nije dao uspjeha. Razočarani još jednim u nizu političkih debakla oko formiranja Vijeća ministara BiH, jučer su stizale reakcije, osude iz domaćih i međunarodnih političkih krugova.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio je najviše pesimističan oko skorog postizanja bilo kakvog dogovora o državnoj vlasti, ističući da ne očekuje ništa ni od sljedećeg razgovora bh. čelnika, koji će biti održani u Italiji. “Točno je da će biti prisutan i jedan broj političara iz Europe, ali ni oni više ne vrše pritisak, jer nas nešto posebno i ne razumiju”, ustvrdio je Radmanović, koji je i predsjednik Izbornog odbora SNSD-a. Za neformiranje vlasti na državnoj razini Radmanović je “isključivim krivcima imenovao čelnike SDP-a i SDA, Zlatka Lagumdžiju i Sulejmana Tihića, koji ne žele dogovor o Vijeću ministara, već mijenjanje BiH u cjelini”.

“Ovo što se događa u posljednje vrijeme posljedica je jednogodišnje torture dvojice sarajevskih političkih lidera koji zapravo neće da se dogovore o Vijeću ministara nego žele promijeniti BiH”, dodao je Radmanović za RTRS. I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jučer je također bio kritičan prema čelnicima SDP-a i SDA. ”Republika Srpska ima konstruktivan pristup i predlaže kompromisna rješenja kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, ali je osnovni problem situacija i odnosi u Federaciji BiH”, kazao je Dodik u razgovoru s veleposlanikom Austrije u BiH Donatusom Köckom.

Razočaran je i OHR ističući kako najnoviji neuspjeh političkih lidera da načine pomak u dogovoru o formiranju Vijeća ministara umanjuje šanse da BiH dobije novi saziv Vijeća ministara u ovoj godini.

“Pomak je još moguć prije kraja godine ako bude spremnosti na kompromis u interesu zemlje i njenih građana”, stoji u pismu OHR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?